Читај ми!

Artan Lili prvih 10 godina na sceni obeležava koncertom u Domu omladine

Prvu deceniju na muzičkoj sceni „Artan Lili“ će zaokružiti velikim beogradskim koncertom u Domu omladine Beograda, 5. novembra, uz umetničku podršku dugogodišnjeg saradnika, VJ Izvanrednog Boba. Publici koja ih prati i gradu koji ih inspiriše svih ovih godina, prirediće retrospektivu svog repertoara pesama, emocija i senzacija sublimiranih u prvoj dekadi rada.

„'Artan Lili' beleže novi pomak na ovdašnjoj muzičkoj sceni, u njenoj poeziji i samosvesti“, napisao je svojevremeno Dragan Ambrozić, muzički kritičar.

Prvi singl, pesmu Džoni objavili su u novembru 2012. godine i od tada je grupa „Artan Lili“ nesumnjivo najčešće pominjani sastav kada je reč o novim snagama domaće i regionalne muzičke scene. Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara.

„Artan Lili“ su prvi laureati Nagrade Milan Mladenović koju dodeljuje Zadužbina koja nosi ime ovog velikog umetnika. Priznanje su dobili za kompoziciju D.E.P.R.A. (2019) sa kojom su zadovoljili sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim. 

Singl po singl

Specifično je da svoje pesme objavljuju sukcesivno, u formi singlova, preko platforme Bandcamp. Osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma te metod „singl po singl“ smatraju svojom inovacijom jer to na taj način pre njih niko nije radio.

Tokom godina, njihove pesme su osvajale vrhove svih relevantnih radijskih i TV top-lista u zemlji i regionu. U lektiru savremene muzike sigurno ulazi izuzetan uspeh pesme Ako stanemo tu. Odmah po objavljivanju, dospela je na prvo mesto liste „Diskomera“ Studija B, što je pre toga, za 40 godina postojanja ove eminentne top-liste, pošlo za rukom samo „Bijelom dugmetu“, „Ekatarini Velikoj“ i grupi „Kal“.

Zanimljivo je takođe da je baš ova pesma (uz saglasnost benda), i himna kulturološkog projekta „Beogradski čitač“ i emituje se od 2015. godine na Svetski dan knjige na početku i kraju programa događaja „Književni maraton Beogradski čitač“ koji u Čuburskom parku traje neprekidno 24 sata.

Grupa je do sada objavila dva studijska albuma Artan Lili i New deal (PGP RTS I Jugoton Kroacija rekords), a spadaju među koncertno najaktivnije muzičare na ovim prostorima – gotovo da ne postoji grad, klub ili festival gde nisu nastupali.

Kao najavu predstojećeg, trećeg studijskog albuma, „Artan Lili“ nastavili su svoju praksu objavljivanja pojedinačnih singlova i spotova ali ponovo na svoj način i ponovo postavljajući nove standarde.

Najpre su, tokom pet dana zaredom predstavili audio-snimke pet novih pesama i odmah potom, takođe sukcesivno – dan za danom objavili su i pet video-spotova za te numere (Maca, Foliram, Pedana, Oud i Priča).

Nakon tog poduhvata, kroz pojedinačne singlove i spotove predstavili još dve nove pesme koje svedoče da će polovina kompozicija na novom albumu grupe – biti saradnje sa kolegama sa scene. 

Singl Rokenrol posle rokenrola, nastao u saradnji sa Zoranom Kostićem Canetom, momentalno je dospeo u trending i na sve muzičke top-liste, a video-spot je ove godine nagrađen "MWA Muzzik awards 2021" priznanjem.

Singl Geler snimili su sa poznatim domaćim reperom Đusom i nastavili da nam pokazuju da su autorski i dalje posvećeni kritičkom promišljanju svega što se dešava u svetu i kod nas.

Artanima će se na predstojećem koncertu pridružiti postdisciplinarni umetnik Izvanredni Bob – rezident kluba "Drugstore" i festivala "Apgrade", koji je nastupao sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi.

Sa bendovima oblikuje koncerte i performanse, čime briše granice između andergraunda i mejnstrima. Kako to čini sa grupom „Artan Lili“, publika je doživela na koncertu pre šest godina u DOB. Zajedno su napravili takav audiovizuelni spektakl da je upravo taj događaj proglašen najboljim koncertom 2016. godine.

„Grupa 'Artan Lili' definitivno postavlja standarde vrhunske zabave u klubovima. Uživo uvek daju svoj maksimum i publiku već godinama oduševljavaju svojim vrsnim scenskim umećem" istakao je Boris Dinić, muzički kritičar.

Zbog svega navedenog, nema nikakve dileme da će nam u subotu 5. novembra grupa „Artan Lili“ sigurno prirediti spektakularnu svirku i koncert za pamćenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво