Читај ми!

Malerova peta simfonija za rođendanski koncert Simfonijskog orkestra RTS-a

Simfonijski orkestar RTS-a uz maestra Bojana Suđića, povodom 85 godina postojanja, 14. septembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine izvešće jedno od najmonumentalnijih dela Gustava Malera „Simfoniju br. 5“.

Drugi deo sezone Simfonijski orkestri RTS-a počinje obeležavanjem rođendana. Na repertoaru je Simfonija broj 5 Gustava Malera, jedno od najlepših dela klasične muzike, „veličanstveno, monumentalno“, kako ga svi opisuju, navodi Dunja Petrić iz Muzičke produkcije RTS-a.

„Ta Simfonija broj pet, bez obzira što mi muzičari možda za slušanje više volimo neku drugu Malerovu simfoniju, kada vidimo na repertoaru, to je ogroman izazov, kako za muzičare, tako i za dirigenta“, naglašava Petrićeva.

I publika voli ovu simfoniju. Uvek se traži karta više, jer je to primer kako jedno delo klasične muzike postaje zapravo delo primenjene umetnosti.

„Mnogi ljudi i ne znaju koliko vole Malera. Kažu da premijera Simfonije broj pet nije doživela neki veliki uspeh, ali ono što se odmah nakon premijere pokazalo je taj četvrti od pet stavova, taj čuveni Adađeto, koji je počeo da ima svoju samostalnu karijeru i izvodi se kao samostalno delo nakon Viskontijevog filma Smrt u Veneciji kada postaje planetarno poznata i hit“, dodaje gošća Jutarnjeg programa.

Istorijski projekat Muzičke produkcije

Simfonijski orkestar RTS-a je prethodnih nedelja snimao materijal za CD sa Željkom Lučićem, najvećim baritonom današnjice, koji je pevao na svim operskim scenama sveta i član je Metropoliten opere.

„Snimanje CD-a sa Lučićem, maestro Suđić je ocenio kao istorijski projekat Muzičke produkcije RTS-a, a ja bih dodala da je to i najveći projekat naše zemlje i čitave muzičke zajednice“, ističe Dunja Petrić.

Osim ovog materijala, Simfonijski orkestar je snimio i CD sa violončelistkinjom Majom Bogdanović, koji će takođe objaviti PGP RTS.

Posle rođendanskog koncerta, u goste dolazi maestro Dian Čobanov, koga je publika imala prilike da upozna na koncertu Plasida Dominga u Beogradu. Nastupiće i perkusionistkinja Vivi Vasiljeva.

Zatim dolazi maestro Srba Dimić, glavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra, i Roman Simović, jedan od trenutno najznačajnijih svetskih violinista.

„Godinu ćemo završiti Šostakovičem i to će biti kruna cele sezone i u umetničkom, muzičkom i tehničkom smislu. Ali o svakom od tih koncerata ćemo posebno pričati“, napominje na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Dunja Petrić.  

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво