Čitaj mi!

Džez za Dž na platou Doma omladine do kraja septembra

Deseta koncertna sezona serijala „Džez za Dž“, tokom septembra, subotom u 13 časova na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, predstavlja mlade džez muzičare. Prvi je nastupio Kvartet Luke Cvetkovića.

Bojan Cvetković je jedan od angažovanijih pijanista nove džez generacije. Pre tri godine okupio je trio, sa kontrabasistom Davidom Gegićem i bubnjarom Nikolom Banovićem. Pridružio im se saksofonista Luka Ignjatović i ovo je druga sezona kako u ovoj postavi nastupaju na festivalima i klupskoj sceni.

Početkom leta u izdanju PGP-RTS-a objavljen je prvi album Kvarteta Luke Cvetkovića, pod nazivom Joy.

„Ovo nam je jedna od prvih promocija albuma. Bazira se na autorskoj muzici pijaniste, odnosno mene. Zvuk je old skul bi-bap sa nekim modernim primesama džeza, malo i Balkana“, objašnjava Cvetković.

„Džez za Dž“ 10. septembra biće posvećen studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Sedam dana kasnije nastupaju njihove nešto mlađe kolege sa džez odseka Muzičke škole „Stanković“, a jubilarni koncertni serijal će zatvoriti saksofonista Filip Sokač sa svojim kvintetom.

„Želeli smo da pružimo podršku mladim domaćim džez muzičarima i naravno da pružimo priliku našoj publici da čuje kvalitetnu džez muziku potpuno besplatno sa ciljem da i obrazujemo neke nove slušalačke generacije“, poručuje Milica Ševarlić iz Doma omladine Beograda.

„Džez za Dž“ osmišljen je kao zagrevanje za Beogradski džez festival, čije će 38. izdanje pod sloganom "Jazzbeats", biti održano od 26. do 30. oktobra.  

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 06. sep 2022, 03:46) - anonymous [neregistrovani]

Super

Nisam znao za ovaj bend, ali hvala RTS-u sada ih slusam, ono sto je na ju - tjubu. Samo neka nastave da stvaraju. Jedan mali mozda koristan komentar/savet: u muzici ponekad "less is more". Pozdrav clanovima kvarteta i RTS-u : )