Читај ми!

Stefan Milenković i master klas kao harmonija uma i tela

Počeo je da svira sa tri godine, a sa šest je imao prvi nastup kao solista sa orkestrom. Zvuk njegove violine daleko se čuo, svirao je i mnogim svetskim državnicima - od bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987. godine do sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova u Beogradu 1988. godine dok je za papu Jovana Pavla Drugog, svirao 1991. godine.

Jedan od najvećih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Stefan Milenković, bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois, gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Posle povratka u Srbiju, izabran je za redovnog profesora na Katedri za gudačke instrumente Departmana muzičke umetnosti na Akademiji umetnosti Novi Sad. Angažovan je i kao umetnički direktor prve Gradske koncertne dvorane u okviru nove Muzičke i Baletske škole u Novom Sadu. 

Povodom Drugog master klasa u Novom Sadu, proslavljeni violinista je istakao da je na master klasu bilo deset studenata što je uobičajen format zbog časova. Tu su bili polaznici iz Srbije, Italije, Češke, Poljske. Na program dolaze učenici koji mogu da izdrže ritam koji počinje u 07.45 ujutru.

„Kandidati šalju video snimak sa kontrastnim kompozicijama, da bih sagledao koji je njihov nivo. Kada pročitaju opis kursa - deo učesnika se prepozna. Najstariji učesnik ove godine ima 38 godina. On svira u profesionalnom orkestru u Nemačkoj. Dijapazon godišta je širok", istakao je Milenković.

„Ovo je kompleksan sistem kome se treba posvetiti, svakog studenta posmatram kroz krug njihovog postojanja. Projekat je u saradnji sa platformom Srbija stvara. Ideja je da se master klas održava tokom letnjih meseci, tri nedelje je optimalni period, a postoji i ideja da to bude i dva puta godišnje, tokom leta i zime", dodaje Milenković.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво