Читај ми!

Tomi Emanuel, jedan od najboljih svetskih gitarista nastupio u Beogradu

Čuveni gitarista Tomi Emanuel nastupio je na Glavnoj bini Belgrejd bir festa. Muzičar iz Australije niže epitete: od najboljeg gitariste do najboljeg akustičnog gitariste svih vremena. Tomi Emanuel je govorio za Kulturni dnevnik RTS-a.

Sa nepunih šest godina krenuo je na prvu turneju. Svira već šest decenija, a u želji da bude najbolji, razvio je specifičnu tehniku sviranja.

„Morate da budete zadovoljni onim što jeste, da se osećate dobro u svojoj koži... Ja ne mogu da sviram kao Sartrijani, ne mogu da sviram ni kao Stiv Vaj, ali mogu da sviram kao ja i moram da budem zadovoljan s tim i da budem što bolji u tome“, kaže slavni gitarista.

Pristupačnost velikog gitariste dolazi do izražaja kada govori o instrumetnu, o dilemi zvanoj „prva numera na koncertu“, o tome da na scenu izlazi bez plana, ali da zbog nje svakodnevno obnavlja repertoar.

U Beogradu je zbog Bir festa, a kao redovan učesnik Gitar arta, ispred festivala promoviše luksuzno izdanje Kings of String. Podseća na uspešnu saradnju sa Vlatkom Stefanovskim i Stokelom Rozenbergom.

„'Kings of String' su bili nešto posebno. Morao sam da budem u odličnoj formi da bih svirao tu muziku. Mnogo smo vežbali jer smo želeli da sve zvuči dobro. Stokelo i ja smo svakodnevno uvežbavali Đango tehniku, jer smo želeli da naše ruke zvuče kao jedna, a sa Vlatkom sam uvežbavao nepravilne ritmove. Kada smo stigli do toga da osmislimo listu pesama, tada smo imali i koncertni program“, dodaje Emanuel.

Kroki Tomija Emanuela dopunjuje posvećena podrška mladim gitaristima. To je beskompromisno i dosledno ulaganje u budućnost.

„Ono što bih mogao da poručim mladim muzičarima – naučite dobre pesme, to je najvažnije. Imajte dobre pesme i dobre aranžmane na reprtoaru, uvežbajte ih do savršenstva i postarajte se da imate samopouzdanje dok ih izvodite. Vežbajte dobre pesme“, naglašava gitarista.

I slušajte kvalitetnu muziku, zaključak je sa nesvakidašnjeg susreta sa Tomijem Emanuelom.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво