Читај ми!

Moderno, klasično, komercijalno - razigrane završne večeri Nišvila i pored kiše

Na Nišvil džez festivalu – subota i nedelja su završne večeri. Nastupaju zvezde džez i komercijalne muzike iz celog sveta, i predstavljaju najmodernija stremljenja u muzici.

Kiša i loše vreme nisu zaustavili prave ljubitelje džeza da budu na Niškoj tvrđavi. Na 28. Nišvil džez festivalu, umetnici od Južne Koreje do Izraela, predstavljaju moderan, ali i klasični džez.

„Za mene je ovo neverovatno iskustvo. Festival je baš veliki, ima muzičara iz celog sveta, svira se sjajna muzika i publika je divna", rekao je Matan Klej, flautista iz Izraela.

„Kada smo počeli ovaj projekat, ja sam na umu imao evropsku džez publiku. Želeli smo da uradimo nešto moderno i avangardno", kaže dirigent iz Južne Koreje, Jengsu Čoi.

Ima mesta i za komercijalne zvezde, kao što je slovenački pevač Manjifiko.

„Moja muzika, kao i džez ima više slojeva, ali naravno, ne sviram džez i biti ovde kao hedlajner na džez festivalu mi jako puno znači i dičim se time", izjavio je Robert Pešut, Manjifiko.

Ovaj džez festival poseban je i po tome što je dve trećine posetilaca mlađe od 27 godina.

„Mi smo formirali publiku, najpre neku mladu, koja je dobila svoje potomke, a uz to je festival pre svega tipičan za stariju publiku", kaže direktor Festivala Ivan Blagojević.

Zatvaranje festivala u nedelju biće u znaku džez-fjužna i rege muzike. Nastupaju američki sastav „Jelou džekets" i zvezda sa Jamajke Džulijan Marli. 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво