Читај ми!

Spoj modernog i tradicionalnog - Narodni orkestar RTS-a i Big bend u Guči

Na ovogodišnjem Saboru trubača u Guči, koji počinje petog avgusta, učestvuju i muzičari RTS-a. Atmosfera je radna u Radio Beogradu, gde se održavaju probe.

Big bend nastupa u subotu, 6. avgusta, a Narodni orkestar RTS-a sledeće, finalne večeri, 7. avgusta.

Narodni orkestar je osnovan pre 88 godina a Big bend sledeće godine obeležava 75 godina rada. Na Dragačevskom saboru nastupaju - prvi put.

„Znamo da je Guča - truba i da je to brend koji gaji limene instrumente, ali u svakom slučaju nas spaja ta tačka naše srpske tradicije i mi smo ove godine prepoznati kao ljudi koji gaje našu narodnu muziku. Guča će biti destinacija gde mi treba da objedinimo taj spoj između modernih instrumenata, da tako kažem, i onih tradicionalnih", rekao je rukovodilac Narodnog orkestra Vlada Panović.

Dodao je da se nada da će se program dopasti posetiocima Sabora, ali i kolegama muzičarima, i da će njihov nastup dati doprinos pravoj narodnoj muzici.

Uz Narodni orkestar RTS-a nastupaju Snežana Đurišić, Dragica Radosavljević Cakana i Ana Bekuta.

„Za nas je ovo veliki izazov, prvo, mi sviramo jednu potpuno drugačiju muziku i hteli smo da ovog puta prezentujemo jedan program koji bi bio neki spoj onoga što mi radimo i srpske tradicionalne muzike. Tako da će, posle tog prvog dela, u kome spremamo jedan latino-blok sa, uglavnom, kompozicijama Duška Gojkovića koji je naš najpoznatiji džez-trubač, u drugom delu ćemo pokušati da približimo spoj džeza i tradicionalnih srpskih pesama, koje su pisane i specijalno aranžirane za naš orkestar", dodao je džez-trubač Marko Đorđević u ime Big benda.

Najatraktivnije programe sa 61. Dragačevskog sabora gledaoci će moći da prate na RTS-ovim programima kao i na RTS Planeti.  

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво