Читај ми!

Prva je žena doktor perkusija u Srbiji, a sad osvaja svet

U Beogradu je Ksenija Komljenović, srpska umetnica na udaraljkama sa profesionalnom adresom u Teksasu. Za RTS je govorila o svom projektu „Vesna duo“ i promociji debitantskog muzičkog izdanja.

Ksenija Komljenović je studirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nastupi, nagrade i stručno usavršavanje širom sveta krunisano je na Univerzitetu u Majamiju zvanjem doktora na odseku za udaraljke.

„Nisam do samog kraja studija shvatila da ću biti prva žena iz Srbije koja će dobiti doktorat iz ovoga čime se bavim, iz perkusija. Neobično je da možete da budete prvi koji ste nešto uradili danas u jednoj zemlji, ali je lepa stvar i nadam se da krčim puteve drugim mladim osobama koje žele da se bave nečim novim“, kaže Komljenovićeva.

Sa pijanistkinjom gruzijskog porekla Lianom Pailodze Haron osnovala je pre dve godine „Vesna duo“. Zbog pandemije im je otkazan koncert u Karnegi holu, a u izolaciji su za marimbu i klavir uradile aranžman Posvećenje proleća, Igora Stravinskog. To delo je na njihovom prvom albumu, a promocija je održana nedavno na Menhetnu.

„Imate interakciju sa publikom jer ste u stanu. Prosto, pojedete nešto sa njima, družite se, upoznate se sa publikom. Onda svirate za njih, a oni stoje i sede vrlo blizu vas, osećate njihovu energiju i na kraju, koncert se završi, oni ne odu kući nego ostanu da se druže sa vama“, ističe Ksenija Komljenović.

„Vesna duo“ se sprema za turneju po Sjedinjenim Američkim Državama. Profesorka Ksenija Komljenović studente na Univerzitetu u Teksasu podstiče da se upuste u produkciju muzičkih projekata.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво