Читај ми!

Uspešno završen šesti Rok kamp za devojčice

Šesti Rok kamp za devojčice, jedini projekat ovog tipa u jugoistočnom delu Evrope, okupio je u Kruševcu 33 polaznice, iz svih krajeva zemlje. Tokom nedelju dana devojčice uzrasta od 11 do 15 godina učile su i usavršavale se na električnoj i bas gitari, bubnjevima, klavijaturama, ovladale osnovama snimanja i produkcije zvuka.

Muzičko predznanje nije bio uslov, ali ga je većina devojčica imala što im je pomoglo da, podeljene u osam grupa, uspešno odgovore zadatku i uz podršku metorki iskomponuju svoje prve autorske pesme.

„Ja sviram u dva benda jer je falila jedna klavijatura. Malo se zbunjujem kad sviram, jer su pesme potpuno različite, ali ide mi super“, kaže Višnja Ristić iz Kruševca, polaznica kampa.

„Motiv da dođem ovde bio je da bih pokazala šta ja umem i to moje pevanje da bih iskazala. Takođe da naučim da sviram neki instrument, kolko toliko, da naučim sebe barem da pratim dok pevam i oko toga sam veoma ponosna na sebe“, navodi Anja Đurđević iz Beograda.

Pre četiri godine Milica je bila učesnica kampa. Sada je među mentorkama, mladim muzičarkama sa alternativne domaće scene.

„Ovde se uči timski rad, uči se kolegijalnost, uče se razne vrednosti devojčica, da devojčice mogu da rokaju, to je cela poenat ove priče, i naravno pored toga uče se i instrumenti“, naglašava Milica Mitić, mentor za gitaru.

„Prijateljice koje sam ovde upoznala sve su lepe, divne, talentovane. Imam sve najbolje da kažem i za organizaciju super devojčica i za Rok kamp za devojčice i za ovaj instrument, bubnjeve, naravno“, ističe Hana Preljić iz Bošnjana.

Grupa za muzičku produkciju, učila je tajne dobrog zvuka, slikom beležeći i dešavanja na kampu.

„Mislim da su one to sjajno savladale i one to razumeju na neki potpuno kreativan način koji nama odraslima čak ne bi pao na pamet. Tako da ide sjajno i da je atmosfera divna“, naglašava Arijadna Vrljanović Džao, mentor za produkciju.

„Sigurno jedno 50 posto devojčica nastavi da se bavi muzikom, nastavi rad u bendovima, oforme bendove, nastave autorski rad. Tako da je to jedna od najvažnijih stvari ovog projekta“, smatra Katarina Mitić Minić, koordinatorka Rok kampa za devojčice.

Zahvaljujući saradnji započetoj na kampu, neke od ranijih polaznica ove godine nastupale su na Egzitu, festivalu „Vila“ u Vrdniku, a neke će svoju šansu, kažu organizatorke, dobiti i na predstojećem Nišvilu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво