Читај ми!

Hiljadu muzičara i 40 bina - otvorene kapije Egzita

U Novom Sadu počinje 21. festival Egzit. Tokom četiri dana na 40 bina nastupiće hiljadu muzičara, a organizatori očekuju više od 200.000 posetilaca.

Na Egzitu, i ove godine nastupaju najveće muzičke svetske zvezde, ali ovaj festival poseban je po tome što na Petrovaradinskoj tvrđavi postoji ukupno 40 bina i zona. Ove godine, karte se prodaju u više od 100 zemalja sveta.

Egzit je inače prvi veliki festival u svetu održan nakon i tokom pandemije koronavirusa.

Tada je i oboren rekord po broju stranih turista koji su za 20 godina postojanja došli na festival. Prvo mesto gde se okupljaju je kamp, koji ove godine ima kapacitet od 4.000 mesta.

Čak 80 odsto smeštaja u gradu, rezervisano još u decembru mesecu, a sada više mesta nema. Gosti još uvek pristižu, traži se privatan smeštaj, čak i smeštaj u okolnim gradovima.

Iz organizacije Egzit festivala napominju da je ove godine pripremljen jedan od najjačih programskih izdanja festivala.

Kao najveća imena izdvajaju se Kalvin Haris koji nastupa u subotu na Glavnoj bini Egzit festivala, zatim Nik Kejv sa svojom grupom "Bed sids" koji nastupa u petak, a glavna zvezda večeri na otvaranju je hip-hop diva Igi Azalija.

Za one koji su navikli da dočekaju dan na tvrđavi, poslednji nastupi traju do 8 ujutro na Dens areni i No slip bini. Svečano otvaranje i vatromet - tradicionalno - u ponoć. 

Čitav kontingent četvorodnevnih ulaznica je rasprodat još pre nekoliko dana i očekuje se preko 50.000 posetilaca u toku samo jedne večeri, što će u zbiru biti preko 200.000 ljudi za četiri festivalske večeri.

Poruke mira

Oko podne na zameni vaučera za narukvice već je bila gužva. Mnogi od posetilca, prvi put su u Novom Sadu.

„Verovatno najlepši grad u Srbiji. Lepši je od Beograda. Izgleda kao pravi evropski grad", kaže Ibaj iz Turske.

„Ima mnogo više sadržaja nego Pula. Tako da da, dobro mi je. Volim velike gradove", dodaje Arijen iz Pule.

„Moj prvi utisak je veoma dobar. Veoma je čisto i imate prelepe devojke", smatra Voka iz Turske.

Prema istraživanjima trećina posetilaca iz stranih zemlja se vraća ponovo na Egzit, ostali će kulturu, ali i tvrđavu - videti prvi put.

„Četiri dana treba izdržati. Bogami biće borba, ali biće super", smatra Marko iz Subotice.

„Veoma smo uzbuđeni zbog izvođača i di džejeva koji nastupaju. Ovo smo planirale od početka godine, tako da mislimo da će biti neverovatno", rekla je Sara koja dolazi iz Engleske.

Popodne pred prvi dan festivala kamperi smešteni na plaži Štrand, koristili su da se odmore od puta. To nije uobičajena slika kampa, jer se i ovde tokom dana organizuju žurke.

Kako se prošle godine ponovo upisao u istoriju, kao prvi veliki festival održan za vreme pandemije, Egzit će ove godine, od ceremonije otvaranja pa tokom celog festivala slati poruke mira, ali i upozoriti na otuđenost u društvu.

„Prošle godine je bilo dovoljno da se skupimo i da budemo jedni pored drugih, i to je već bila revolucija s obzirom na stanje u kome se svet nalazio 2020. godine. Međutim, ove godine hoćemo da idemo korak dalje, da kažemo da smo tu jedni uz druge, da smo tu jedni za druge. I hoćemo da promovišemo da je prosto kul brinuti se jedni o drugima, da je kul biti saosećajan, da je to poželjno ponašanje i upravo će to biti i jedna od tema današnje ceremonije", izjavio je generalni menadžer Egzita Dušan Kovačević.

Uz tradicionalno otvaranje u ponoć i vatromet, ove godine sa tvrđave će biti pušteni golubovi, ali i otvorena instalacija umetnika iz Austrije - Žuta podmornica.

U saradnji Srbija Voza i Egzit festivala, uvedene su posebne linije na relaciji Beograd - Novi Sad. Na više od 30 redovnih dnevnih polazaka, do 11. jula, za festivalsku publiku uvedeni su i specijalni polasci između 23 sata i 04.30, a posebna pogodnost je što će se vozovi zaustavljati na stanici Petrovaradin, u neposrednoj blizini održavanja festivala.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара