Читај ми!

Operska sezona Narodnog pozorišta zatvorena izvođenjem kantate „Karmina Burana“

Izvođenjem kantate „Karmina Burana“ Karla Orfa, završena je ovogodišnja operska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu.

Smatrao je da sa Karminom Buranom tek počinju njegova sabrana dela, međutim sve što je Karl Orf kasnije napisao, nije dostiglo popularnost ove kantate. Pesme odabrane iz istoimene zbirke stihova iz 13. veka, aktuelne su i danas: one slave život, ljubav, uživanje.

Delo odlikuje jednostavnost muzičkog izraza, a veliki broj vokalnih izvođača i pojačana udaračka sekcija, čine ga monumentalnim.

„On je uspeo na jedan tako, rekla bih, ne jednostavan način, ali nama predstavljen jednostavan način, a u stvari je vrlo delikatna i zahtevna partitura, uspeo da dočara sve emocije koje mi posedujemo kao ljudi. Od onih najbanalnijih, onih najčistijih, najtajanstvenijih. Taj udarački korpus koji je izuzetno prisutan, u stvari te burne emocije podiže sve vreme i kod slušalaca i kod izvođača u orkestru i kod solista“, navodi sopran Snežana Savičić Sekulić.

Kao solisti nastupili su sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Stevan Karanac i bariton Dragutin Matić. Horu i orkestru Narodnog pozorišta u Beogradu pridružili su se Hor Radio-televizije Srbije i Hor Dečjeg kulturnog centra, a za dirigentskim pultom bila je Dragana Radaković, naš istaknuti sopran i dirigent.

„I operska predstava i vokalno instrumentalno delo poput ove kantate je timski rad i jako je važno da jedni druge inspirišemo na sceni. Jer kada se ostvari ta uzajamna inspiracija, onda obuhvati publiku i to su onda oni koncerti i predstave o kojima se priča i koji se pamte“, naglašava Nikola Mijailović, direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Zavodljiva muzika, uvežban tim i snažna energija koja proističe iz tog spoja bili su odličan izbor za upečatljivu završnicu ovogodišnje operske sezone Nacionalnog teatra.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво