Читај ми!

Aleksandar Taušan je najbolji guslar Srbije, a svoje umeće prenosi u besplatnoj školi guslanja

Na nedavno održanom državnom takmičenju u sviranju gusala, pobedio je Pančevac Aleksandar Taušan. Ovo mu je drugi put da ostvari takav uspeh, a svoje znanje najmlađima prenosi u besplatnoj školi guslanja.

Pevajući narodnu pesmu Ivo Senković i aga od Ribnika Aleksandar Taušan iz Pančeva osvojio je titulu najboljeg guslara Srbije. Ovaj instrument je zavoleo još kao dete, u krugu porodice.

„Otac, stric, deda, pradeda, svi su bili guslari, svi su znali za svoju dušu da sviraju. Verovatno tako od malih nogu kad kreneš, kad ti taj zvuk uđe u srce, prosto ne možeš da ne misliš na njega, i da se baviš njim", ispričao je Aleksandar,

Još kao dete od 12 godina bio je prvak Vojvodine, a sada svoju veštinu prenosi na male Pančevce. U školi ima deset učenika i radi sa njima poslednje dve godine.

„Mislim da je tu najbitniji Božiji dar. Mora mnogo rada i mnogo truda. Gusle su jedan ozbiljan instrument na kome nema improvizacija, izuzetno su teške za učenje", objasnio je Aleksandar.

Deca uživaju u guslanju, vežbaju i spremaju se za prvi koncert na jesen.

„Meni je dobro, sviramo gusle i učimo pesme", kaže Vuk Rovčanin.

„Zanimljiv je, ima lep zvuk i volim da ih sviram", dodaje Staša Dragaš.

„Ja sam naučio da lepo sviram, da pevam pesme i nadam se da ću jednog dana postati veliki guslar kao i moj tata", rekao je iskreno Vukan Taušan.

Od kada su pre nekoliko godina gusle upisane na Uneskovu listu kulturne baštine, postale su popularnije, i sada u Srbiji postoji 35 društava.

Pančevci se nadaju da će se još više dece prijaviti za besplatnu školu, kako bi se očuvala narodna tradicija.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво