Читај ми!

Fank, rege, soul, hip hop i džez na prvom festivalu „Zadajemo ritam”

Nakon „Gitar arta“, nastavlja se otvaranje sezone festivala i u prestonici - u subotu 28. maja u Domu omladine Beograda biće održan prvi festival na kome će dominirati nešto drugačiji zvuk.

Фанк, реге, соул, хип хоп и џез на првом фестивалу „Задајемо ритам” Фанк, реге, соул, хип хоп и џез на првом фестивалу „Задајемо ритам”

Fank, gruv, rege, hip-hop, soul i džez - teme su prvog izdanja jednodnevnog muzičkog festivala „Zadajemo ritam". Pred publikom u sali Amerikana nastupiće: Bane Lalić & MVP, Igor Vince & His Drum, Brass And Keys, zatim sastavi Bege Fank & BKO i Funkier Project.

Organizatori najavljuju da ovakvo bogatstvo ritmova „odavno nije viđeno za jedno veče na našim scenama", što obećava besprekornu zabavu na visokom nivou.

„Veoma sam uzbuđen i srećan što smo za prvo izdanje festivala 'Zadajemo ritam' uspeli da napravimo ovako jedinstven i uzbudljiv program. Ovo nisu ustaljena imena učesnika festivala koji se kod nas održavaju. Vrlo su retke i posebne prilike čuti i videti uživo Baneta Lalića i MVP koji već par godina nisu koncertno nastupali, kao i moj 12-člani sastav Igor Vince & His Drum, Brass And Keys, koji je poslednji put u Beogradu nastupio pre tri godine. Bege Fank i DJ BKO će ovom prilikom premijerno izvesti svoj „intimni, all inclisive rep spektakl. Tu je i zavodljivi Funkier Project, koji svojim neposrednim i organskim fanki nastupom polako ali sigurno osvajaju publiku. Konačno je došlo vreme da zajedno zadajemo ritam i pozivam sve ljubitelje dobrog gruva, fanka, soula, hip-hopa, afrobita i regea da nam se pridruže u subotu uveče" kaže inicijator Igor Vins („Binta sound")

O učesnicima festivala „Zadajemo ritam"
Bane Lalić & MVP

Bane Lalić je kompozitor, tekstopisac i frontmen sastava MVP. Osnovali su ga Bane Lalić i Žarko Kovačević, godine 2006, prvi album pod nazivom Blef objavili su 2009 za PGP RTS.

Krajem 2010. godine, Žarko Kovačević sporazumno napušta MVP I prelazi u S.A.R.S. U izmenjenom sastavu, MVP nastavlja sa radom objavljujući mnogobrojne, izuzetno popularne pesme, poput Celu noć i celi dan, koja je do danas ostala najuspešniji hit benda, sa preko 11 miliona pregleda na servisu Jutjub. Godine 2012, bend Bane Lalić & MVP osvojio je prestižnu MTV Best Adria Act nagradu, u konkurenciji sa takvim imenima kao što su Elemental, T.B.F, Trash Candy i Who See. Treći album Na slobodi izlazi za PGP RTS, 2019. godine. Danas se slobodno može reći da se radi o jednom od najinteresantnijih bendova koji deluju u našoj zemlji.

Igor Vins & His Drum, Brass And Keys

Igor Vins je kantautor, vokal i instrumentalista iz Beograda. Prošle godine objavio je aktuelni singl Sreća je. Pre dve godine objavili su singl Vreme je, u kome su gostovali najistaknutiji rege muzičari regiona Hornsman Coyote (Eyesbun/Srbija) i Brain Holidays iz Hrvatske a ta pesma je, neposredno nakon objavljivanja dobila i titulu „rege himna Balkana".

Harizmatični autor je 2019. godine objavio svoj drugi audio/video album sniman uživo na velikom koncertu na Kalemegdanu u septembru 2018. godine. Igor se, na sebi svojstven način, razigrava sa žanrovima kao što su fank, afrobit, soul, rok, rege, ar-en-bi, vorldbit, džez i pop. Od vrlo energičnih, ritmom nabijenih, numera i prodornih duvačkih linija, do najsuptilnijih balada, Vins, još jednom ukazuje na širok spektar svog muzičkog izražavanja. Kroz njegovu muziku vodi nas eksplozija ritma, plesa i snažnih poruka, sve do najfinijih i najemotivnijih ljubavnih nota i stihova. Sa svojom magičnom kalimbom u rukama i đembe bubnjem ispred sebe, kao glavnom artiljerijom ritma, svojim stasom, glasom, žestokim porukama i očaravajućim ljubavnim stihovima, Igorova muzika pogađa svakoga do koga dopre.

Igor Vins & His Drum, Brass, And Keys su mnogočlani bend sa snažnom duvačkom sekcijom, ubedljivom ritam sekcijom, egzotičnim pratećim vokalima, neizostavnim afro-fanki plesačicama.

Široj publici, Igor Vins, poznat je i kao jedini muzičar van afričkog kontinenta u bendu legendarnog Femija Kutija, sa kojim je do sada svirao na brojnim turnejama širom sveta. Ovaj Beograđanin retkog talenta, nastupao je i sa mnogim drugim svetskim muzičkim velikanima od kojih su neki od njih Keziah Jones, Fatoumata Diawara, Dean Bowman, Cheick Tidiane Seck, Cheikh Lo.

Bege Fank & DJ BKO 

Bege Fank je u periodu 1996-2004, pod imenom DJ_Ape, bio jedan od najistaknutijih jungle/d'b'bi party hip-hop DJ-a u regionu. Godine 2003. je postao prvi domaći DJ koji je zvanično nastupio na Glavnoj bini Egzit festivala. Od 2009. godine se pod umetničkim imenom Loy Benny aktivnije vraća svojoj prvoj muzičkoj ljubavi-pisanju rima i repovanju - i u saradnji sa Milanom Stankovićem (SevdahBABY) objavljuje prve zapažene pesme Yo!hambin 91 i Znooojjj (Bege Fank)".

Usledili su festivalski nastupi sa sastavom SevdahBABY Live po čitavom regionu, solo radovi kao i autorske i izvođačke saradnje sa domaćim soul i funk muzičarima- Markom Luisom i grupama MaraQYa i St. Louis Band, grupom Zemlja Gruva, Nenadom Stefanovićem Japancem ali i mnogim akterima regionalne rep scene. Uz nekoliko EP izdanja, 2019. godine je objavio svoj jedini LP pod nazivom Dobar Rep razvijajući svoj istoimeni koncept dobrog repa kojim je proslavio srpsku rep muziku i u svetu.

DJ BKO je, nakon višegodišnje karijere bboy plesača/ brejkera tokom koje je zavoleo i razumeo plesnu muziku, krajem 2000-ih ušao u producentske i DJ vode i ubrzo postao jedan od najboljih party DJ-eva na našim prostorima. Zapaženim radovima u saradnji sa Gazda Pajom, Kendijem i Sajsi MC, pokazao je da i na planu produkcije barata kvalitetima koji su na nivou njegove sjajne veštine upravljanja gramofonima.

Od januara 2013. je sa Bege Fank--om započeo saradnju da bi tokom narednih godina stvorili prepoznatljivi koncept najdinamičnijih žurki, kojima i danas privlače publiku u beogradskim klubovima, ali i šire, čak do Hamburga. Od ove godine, pored žurki najavljuju i nastupe sa novim konceptom All inclusive - intimni rep spektakl, u okviru kojih Bege Fank na mikrofonu izvodi odabrane rime iz svoje karijere, dok BKO aktivno rukovodi celim događanjem sa dva gramofona i miksetom što, uz posebno osmišljenu scenografiju i postavku nastupa, obećava novo, nezaboravno iskustvo repovanja uživo...

Funkier Project

Funkier Project je muzička grupa orijentisana na snažan umetnički živi performans. Andrija Hadžić, frontmen sastava, naveo je u svojoj biografiji da je „rođen i odrastao u Paraćinu, u problematičnom provincijalnom tinejdžerskom okruženju".

Shvativši da to nisu zadovoljavajuće okolnosti, sa devetnaest godina seli se u Novi Sad i živi kao ulični muzičar, periodično boraveći i u Beogradu. Nakon toga, na poziv prijatelja iz Holandije otišao je u Hag, a zatim i u Španiju, gde je živeo u pećini i sarađivao na projektu Trance n Dance, koji je bio „organski trance pristup" gde se vokali susreću sa zvukom diđiridua i kahona. Potom je nastavio karijeru uličnog svirača u Srbiji, Luksemburgu i Italiji. Danas živi u Beogradu i zarađuje od slikarstva i muzike, nastupajući sa svojim bendom Funkier Project.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво