Читај ми!

Povratak festivala Beogradsko proleće u velikom stilu i u novom ruhu

Festival zabavne i popularne muzike Beogradsko proleće vraća se u velikom stilu na beogradsku muzičku scenu, a biće održan u Kombank dvorani, nekadašnjem Domu sindikata, u kome je sve i počelo pre šezdeset godina. Igor Stanković, direktor Kombank dvorane, jedan je od najzaslužnijih za povratak ove muzičke manifestacije.

Gostujući u Jutarnjem programu, Igor Stanković, direktor Kombank dvorane, naglašava da jednake zasluge za ponovno pokretanje fesivala Beogradsko proleće pripadaju i Radio-televiziji Srbije koja je te 1961. godine sa svojim revijalnim orkestrom i učestvovala na festivalu.

„Takođe i 'Kolor pres' medija grupi koja je inicirala da se svi zajedno okupimo i ujedinjenim snagama vratimo ovaj najznačajniji festival zabavne i popularne muzike u Jugoslaviji tog vremena, koji je nastao po ugledu na San Remo. Iako ga je Opatijski festival pretekao u tome, Beogradsko proleće je dobilo najveći značaj i uticaj na muzičku scenu tog vremena“, naglašava Stanković.

Devedesete godine dovele su do toga da ovaj festival prekine svoju tradiciju. Pokojni Vojkan Borisavljević je pokušavao da oživi i vrati Beogradsko proleće pod nazivom „Proleće u Beogradu“, jer je postojao spor oko prava na ime festivala, koji je sada zahvaljujući razumevanju ljudi iz Udruženja džez, rok i zabavne muzike, koji su bili spremni da prodaju prava na organizaciju Beogradskog proleća i sve što ide vezano uz ime festivala, dodaje gost Jutarnjeg programa.

„Ideja je da se izborimo sa rastućim muzičkim kičom i šundom koji nas je okružio devedesetih, nastavio dvehiljaditih i do dan danas nije prestao. Festivali su se nekako predali u tom naletu neke drugačije muzike. Teško je zamisliti da je moguće sve to vratiti u istom obimu, ali je ideja da se nekako vratimo u to vreme na neki novi način“, dodaje Stanković.

Zanimljivo je da je Beogradsko proleće bio prvi festival na kome je publika birala pobednika. Tradicija će biti nastavljena i osim oficijelnih nagrada za najbolju kompoziciju, interpretaciju, aranžman i najboljeg izvođača, biće i nagrada publike.

„Novina koju ćemo uvesti je da će sve društvene mreže biti mesta na kojima će se glasati. Glasanje i ceo pristup će biti vrlo modernizovan, ali ćemo se u izboru kompozicija koje će odabrati stručni žiri, truditi da vratimo taj neki stari duh i sve one davne pesme. I kao što je Beti Đorđević rekla na konferenciji, koja je inače i pobedila na festuvalu sa pesmom Počnimo ljubav iz početka, počnemo ljubav iz početka", dodaje direktor Kombank dvoreane, Igor Stanković.    

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи