Читај ми!

Bend "Two coins from Mercury" iz Srbobrana, pobednik jubilarnog BARF-a

Na upravo završenom desetom izdanju beogradskog autorskog rok festivala BARF prvo mesto osvojili su "Two coins from Mercury", drugo „Kontra komitet“, a treći je bend "Ascent". U revijalnom delu programa finala nastupili su "Underforce", „Rampa“, prethodni pobednici BARF-a, kao i grupa „Dram“.

Udruženje rok muzičara Srbije (URMUS) organizator je Beogradskog autorskog rok festivala BARF, koji ima cilj da afirmiše autorsku muziku, da predstavi širem auditorijumu nove muzičke grupe, kao i da doprinese njihovoj vidljivosti i unapređenju pozicija na muzičkoj sceni.

URMUS je u saradnji sa prijateljima i partnerima BARF-a i ovoga puta uložio izuzetan trud da finale jubilarnog izdanja manifestacije koja slavi nove nade, bude vrhunski organizovano, programski spektakularno i na veliku radost i zadovoljstvo publike, predstavnika medija, kao i rok muzičara svih generacija.

Posetioci finala festivala, imali su priliku da uživaju u fantastičnoj svirci takmičarskih i revijalnih bendova.

Za nagrade festivala BARF ove godine se nadmetalo 50 prijavljenih bendova iz cele Srbije, od kojih je osam nastupilo u finalu.

Svi bendovi, autori su se na konkurs za BARF 10 prijavljivali sa po tri autorske pesme, koje nisu prethodno objavljene na nekom od nosača zvuka ili kao digitalno izdanje. 

U sali Amerikana beogradskog Doma omadine, pred publiku i žiri izašli su u nedelju uveče i pokazali svoje stvaralaštvo, talenat i virtuoznost rok bendovi: „Zimbabveanski zavod za zaštitu zverova“ (Beograd), „Fraktal“, (Kragujevac), „Kontra komitet“ (Šabac), „Ascend“ (Beograd, Aranđelovac), „IV dan“ (Beograd), Ivan Kićanović (Beograd), "Bol & Dee" (Beograd) i "Two coins from Mercury" iz Srbobrana. 

Bendovi pokazali da pank nije mrtav 

Finalno veče beogradskog festivala autorske rok muzike, počelo je na najlepši način: žestokom svirkom valjevskog rok benda "Underforce". Najmlađi autorski rok bend u našem regionu, izveli su nekoliko svojih pesama sa debi albuma „Protiv vremena“, koji je ovog proleća objavio PGP RTS. 

Prvi takmičarski bend koji je nastupio bio je „IV dan“, koji su sve oduševili odličnom svirkom i sjajnim vokalom, a potom je na binu izašao još jedan beogradski sastav "Bol & Dee".

Nastupom i atraktivnim scenskim izgledom, bend "Two coins from Mercury" pokazali su veliku dozu ozbiljnosti, što su potom upotpunili i zvučno.

„Stare mušterije“ festivala, veoma originalan bend (čiji je naziv noćna mora voditeljke festivala) – „Zimbabveanski zavod za zaštitu zverova“, imali su takođe upečatljiv nastup, ispraćen ovacijama publike, ali im je ovog puta, nagrada publike  izmakla za samo jedan glas.

Grupa „Kontra komitet“ je svima pokazali da pank nije mrtav, kao i da im ne nedostaje mladalačkog žara iako se ubrajaju među starije učesnike BARF-a. Kantautor Ivan Kićanović je sigurno budućnost naše scene, a pohvaljen je i sjajan bend sa kojim je delio binu.

Kragujevac nas je navikao na sjajne bendove koji dolaze iz ovog grada a sinoć je ovu reputaciju opravdao bend „Fraktal“. Iskusna svirka, koja je ispratila fantastičan vokal pevačice. Na kraju takmičarskog dela programa, nastupio je mladi bend "Ascent", možda i najprijatnije iznenađenje festivala, što je publika kasnije i potvrdila svojim glasovima. 

Kako je glasao žiri 

O najboljima od najboljih na ovogodišnjem BARF-u, odlučivali su žiri i publika. 

Žiri, u sastavu: Maja Cvetković ("E Play"), Jadranka Janković (rok novinarka i muzička urednica u RB202) i Rodoljub Stojanović (Multimedia music), jednoglasno je odlučio da prvo mesto pripadne bendu iz Srbobrana "Two coins from Mercury". Drugu nagradu dodelili su grupi „Kontra komitet“ iz Šapca.

Pobednički bend iz Srbobrana je, osim prestižne festivalske titule, osvojio i novčanu nagradu (60.000 dinara, dodeljuje SOKOJ), šansu da snime digitalni singl za PGP RTS i nastup u polufinalu predstojećeg, 6. „Bunt rok festivala“ RTS- a.

Vicešampionima desetog BARF-a (Kontra komitet), pripala je novčana nagrada (50.000 dinara, dodeljuje Organizacija prava interpretatora) i obezbeđen nastup na predstojećem „Arsenal festu“ 2022. u Kragujevcu. 

Kako je glasala publika 

Publika desetog BARF-a odlučivala je o bendu koji će osvojiti treće mesto festivala.

Najviše glasova publike osvojila je grupa "Ascent" čiji su članovi iz Beograda i Aranđelovca.

Osim titule trećeplasiranih na BARF-u, nagrada (dodeljuju je URMUS, OFPS i muzički studio Mašina 23) je snimanje singla, kao i direktan plasman i učešće na „Zaječarskoj gitarijadi“ 2022.godine. 

Svi finalisti BARF-a dobiće na poklon audio/video snimak sa finala, a bubnjarima svih bendova poklonjen je po komplet "Stunner" palica. 

Pre proglašenja osvajača najviših nagrada desetog BARF-a, u revijalnom delu su nastupili pobednici prethodnog izdanja festivala – grupa „Rampa“ iz Pančeva.

Na binu sale Amerikana, potom, izašla je i grupa „Dram“, u statusu specijalnih gostiju programa finala.

Osvajači nagrade Zadužbine „Milan Mladenović“ (2020) i godišnjeg priznanja „Godum – Nove nade“ (2021) Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije su, uz nekoliko numera sa svog debi albuma Nećemo promeniti svet (PGP RTS 2019), izveli i nove pesme, koje će se naći na idućem studijskom albumu. Album će, takođe, objaviti za najveću i najstariju diskografsku kuću na Balkanu, PGP RTS.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара