Читај ми!

Festival „Carski glasovi“ u Gračanici uvodi mlade izvođače u svet izvorne muzike

Festival „Carski glasovi“ u Gračanici je događaj na kojem se mladi pevači sa Kosova i Metohije okupljaju jednom godišnje i na taj način čuvaju izvorni srpski melos na tom prostoru. Organizuje se u čast pevača Mare Đorđević i Jordana Nikolića.

Najezdom digitalizacije, interneta, virtuelnih događaja bez prisustva aktera i publike, udaljili smo se jedni od drugih. Posledice su da nove vrednosti potiskuju stare, na kojima su nekadašnje generacije ponikle a mlade ih retko i teško prihvataju.

Jordan Nikolić i Mara Đorđević nisu među živima, ali su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu.

Zlatko Stojanović, i sam muzičar, pokrenuo je festival, da mlade izvođače uvede u svet izvorne muzike i pesme prostora na kom žive. Audicije su održane u više sredina na Kosovu i Metohiji.

„Idući prostorom Kosova i Metohije, od Hoče, Brezovice, Gračanice, Kosovske Kamenice, Kosovske Vitine, bilo je jako talentovane dece i meni je bilo jako teško kako i za koju decu da se odlučim. Bilo je planirano da to bude 13 izvođača, međutim, nisam mogao i onda sam tu brojku proširio na 18“, otkriva Zlatko Stojanović, direktor festivala „Carski glasovi".

A među izvođačima ima uzrasta od pet do 25 godina. Pojedini izvođači već imaju iskustva sa javnim nastupom, sa prethodnog festivala. Muziku i pesmu pratiće i igra.

„Ova deca sa Kosova i Metohije su pravi stožeri i čuvari našeg folklora. Ne samo muzike, nego i folklornog stvaralaštva, tako da sam prezadovoljan radeći sa njima. Izuzetno talentovana deca. Izuzetno kulturna, izuzetno vaspitana“, dodaje Stojanović.

Mara Đorđević i Jordan Nikolić ostavili su neizbrisiv pečat. Pesmom su javnosti prenosili život Srba na Kosovu, duh tradicionalnog, starosrpskog pevanja. Njihovim putem sada kreću mladi pevači, a namera je da se barem jednom godišnje okupljaju i time čuvaju nasleđe.

Na festivalu u Gračanici pored izvođača nastupiće i gosti, Zorana Pavić, Ranko Šemić, Raša Pavlović. Koncert je zakazan za 23. novembar. Sledeći je planiran u Beogradu, ako okolnosti vezane sa epidemijom kovida budu dozvolile.

 

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи