Читај ми!

Marinko Rokvić – pesma je njegova kuća, živeo je tu

Pevač Marinko Rokvić preminuo je u 68. godini u Beogradu. Porodica je saopštila da je preminuo od raka pankreasa. Od velikana narodne muzike opraštaju se prijatelji i poštovaci.

Zapevao je kao "Momak veseljak", zanela su ga "svetla velikoga grada", "Svađalica", "Skitnica", "Snegovi beli opet veju" osvojili su Ilidžu, a među velike zvezde vinula ga je pesma "Da volim drugu ne mogu".

Marinko Rokvić tokom karijere objavio je 21 studijski album i stekao status jednog od najboljih pevača narodne muzike.

„Pratio sam ga nekoliko decenija, patrijarhalan čovek, porodičan, vaspitan nekako iz drugog plana iako je uspeo da održi i svoj renome i popularnost zahvaljujući svom kvalitetu zato što je bio izuzetan pevač. Nije bio nadmen bio je jedan profesionalac, bio je dobar čovek", rekao je Ljubiša Pavković, dugogodišnji šef orkestra RTS-a.

„Ostali smo bez jednog od najboljih, što bi rekao Njegoš: 'Blago onom što dovijeka živi imao se rašta i roditi'. Ja mislim da Marinko Rokvić spada u jednog od onih na koga se mogu primeniti Njegoševi stihovi", istakao je pevač Miroslav Ilić.

Sarađivao je sa našom kućom, učestvovao u RTS Karavanu, Najlepšim narodnim pesmama, novogodišnjim programima. Snimio i album sa sevdalinkama kao i trajne snimke za Radio Beograd, negovao stari srpski melos, šumadijsku, ali i modernu narodnu muziku.

"Radili smo bukvalno od one pesme 'Skitnica' ili 'Ovo je moja kuća živeo sam tu', pa nadalje na albumima 'Tri u jednoj' i maltene zadnju pesmu koju smo snimili. Možda je to i njegova poslednja pesma 'Prava žena' koju smo posvetili Slavici, jer je ona stvarno prava žena. Šta reći o njemu - gospodin u svemu", rekao je kompozitor Slavko Stefanović.

„Sigurna sam i znam da će Marinko Rokvić, Marinkovo prisustvo i glas živeti kroz njegove prelepe pesme koje je ostavio kao jedan od najboljih interpretatora narodne muzike", istakla je Snežana Đurišić, pevačica narodne muzike.

„Izuzetan pevač, izuzetan čovek, izuzetan roditelj i prijatelj, drug, smeran, nemam mnogo toga da kažem u ovom trenutku", rekao je pevač Čeda Marković.

Četrdeset godina karijere obeležio je 2015. godine koncertom u Centru "Sava". Dobitnik je mnogih priznanja, među njima i nagrade za životno delo Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Odlazi ponosan na svoju porodicu i izvanredan pevački gen koji su nasledili njegovi sinovi Nikola i Marko.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво