Čitaj mi!

Novi album Aleksandra Dujina, Balaševićevog „doktora klavira“

Novi album Aleksandra Dujina, džez pijaniste, aranžera i kompozitora, koji iza sebe ima stotinu autorskih instrumentalniih pesama, prvi je njegov izlet u muziku sa vokalima, a Dujin priznaje da je to jedan od najboljih albuma koje je u svojoj bogatoj karijeri napravio.

Dujinovo ime i delo ljudi znaju i kroz muziku Đorđa Balaševića, sa kojim je sarađivao dugo i za klavirom uz Đoleta bio više od 40 godina.

„Sarađivali smo 42 godine, a čim je toliko trajalo znači da je imalo smisla. Nije to bio samo rad, nego i druženje. Bilo je to životno iskustvo. Njegov gubitak je bio veliki, ali ja se protiv takvih tužnih stvari borim radom i stvaranjem“, rekao je Aleksandar Dujin, gostujući u Jutarnjem programu.

Diplomirao je na Konzervatorijumu u Beču, a pored sjajne muzičke karijere, angažovan je i kao direktor Muzičke produkcije RTV-a. Sada je izdao novi album Zvuci kao boje za PGP RTS.

„To i jeste bio moj problem, što sam sarađivao sa Balaševićem, koji je pisao toliko jake, složene stihove, drugačije od bilo kojih drugih. Ovo je prvi put da sam odlučio da napravim ovakav izlet, jer su mi sve kompozicije instrumentalnog karaktera“, objasnio je Dujin.

Razlog za to je, kako kaže, njegova sestra, doktorka književnosti, koja je napisala tekstove.

„To su poetski stihovi za koje sam ja napravio muziku. Mislim da sam uspeo da napravim jednu priču koja je zaokružila sve one muzičke stilove koje sam u životu svirao. To je jedno pop izdanje sa džez elementima, ali i drugih žanrova“, naveo je poznati pijanista.

Ceo album rađen je studiozno, o čemu najbolje govori činjenica da je prva pesma nastala 2018. godine, a da je album završen tek sada.

„Ovo je jedan od najlepših albuma koje sam napravio“, istakao je Dujin.  

broj komentara 0 pošalji komentar