Читај ми!

Koncertom Kemala Gekića počeo 13. Ledamus

Leskovčani su sinoć uživali slušajući svetski priznatog pijanistu Kemala Gekića. Njegovim koncertom počeo je 13. „Ledamus“. Leskovački dani muzike traju do 10. novembra kada će se publici predstaviti još jedan izuzetni pijanista, Vladimir Milošević.

Vredelo je čekati jednog od najvećih i najuzbudljivijih pijanista današnjice kojeg podjednako hvale i kritičari i publika širom sveta. Fascinantna interpretacija vodi ga u prestižne dvorane od Južne Amerike do Japana. Posle četiri godine dogovaranja termini su usklađeni i evo ga na Ledamusu. Uz Šuberta, Rahmanjinova i Lista, za bis nezaobilazni Šopen, zaštitni znak Kemala Gekića.

„To je muzika koja se meni sviđa koju ja slušam kući i kad je naučim i kad je sviram za sebe pomislim bilo bi lepo da to još neko čuje i baš me zanima da li to ljudi čuju kao ja, da li će uspeti da prate. Kad smo mi obavijeni muzikom to je za mene, kako bi se reklo, jedna vrsta zajednice“, navodi Kemal Gekić.

Uverila se leskovačka publika u virtuoznost koja deluje tako očaravajuće i autentično, ali i u jednostavnost i pristupačnost velikog umetnika zahvaljujući novini – razgovoru nakon koncerta.

„Cilj mi je da publika njih upozna kao obične ljude. Obično kada veličina umetnička nastupa na scenimi imamo jedan strah, jedno poštovanje, a oni su zapravo, što su veći to su običniji ljudi, što nam je Kemal Gekić i pokazao“, naglašava dr Aleksandra Paladin, muzikolog.

Posle pauze duže od dve godine sjajno je počelo. Epidemijska situacija ograničila je broj mesta, ali je onlajn omogućio uživanje svim poštovaocima Kemala Gekića. Tako će biti tokom celog „Ledamusa“.

„Osam koncerata, jedna tribina i tri razgovora sa umetnicima toliko je ove godine program Leskovačkih dana muzike“, kaže Biljana Miljković, umetnički rukovodilac „Ledamusa“.

Novi susret Muzička škola „Stanislav Binički“ kao organizator Leskovačkih dana muzike zakazuje naredne sedmice, jednom nedeljno do 10. novembra kada nastupa pijanista Vladimir Milošević, nekadašnji đak ove škole koji „Ledamus“ ne propušta.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво