Читај ми!

Stefan Milenković: Meni je biti u Srbiji prirodno stanje

Još kao dečak svirao je pred ruskim i američkim predsednokom, slušao ga je papa, nastupao je u Tokiju i u indijanskim rezrevatima. Stefan Milenković se nedavno vratio iz Sjedinjenih Država u Srbiju da ovde nastavi karijeru.

Razloga za povratak u domovinu, kako navodi Stefan Milenković gostujući u Beogradskoj hronici, bilo je više, ali i da je došao u fazu života kada na stvari gleda drugačije.

„Dugo sam proveo napolju, skoro 30 godina, a opet sam držao jednu, a često i obe noge ovde u Srbiji, tako da je meni biti ovde jedno prirodno stanje. S druge strane, moja profesija je takva da sam ja na putu oko dve stotine dana u godini“, napominje naš slavni virtuoz.

Imati bazu u Evropi, u Srbiji, gde mu je familija, prijatelji i to što mu sin odrasta ovde je nešto apsolutno prirodno. Priznaje da možda postoje neke stvari koje ga ovde nerviraju, ali da često zavisi od njegovog raspoloženja šta će i da li će mu nešto zasmetati. A problema ima kao i u svakom drugom poslu i kao bilo gde u svetu.

„Dugo sam bio u Italiji, skoro pet godina, a moj brat i dalje živi tamo i imao sam i te kako prilike da vidim kako stvari tamo funkcionišu. Sigurno da ima puno toga što bi nekome ko ode odavde tamo izuzetno smetalo. U Americi mnogo toga funkcioniše dobro jer je to sistem koji je nepromenjen dugo, ali s druge strane, nekome, ne samo iz Srbije, već uopšte iz Evrope, mnoge, mnoge, mnoge stvari smetaju, jer je prosto drugačiji mentalitet ljudi, ne samo sistem“, objašnjava sagovornik Ane Manojlović.

Šta imaju zajedničko „Zabranjeno pušenje“ i Čajkovski

Stefan Milenković i Nele Karajlić su ukrstili svoje talente i višedecenijsko iskustvo i kreirali zajednički autorski projekat Rock El Clasico. Krenuli su sa spotom Gile i Čajkovski, i najavili i do dva sata programa.

Milenković priznaje da ih je spojio zajednički interes, ludost i smelost, kao i znatiželja.

„Mi smo, mogu slobodno da kažem, kulturološki svaštojedi. I to je, možda, i razlog što smo jedan u drugom prepoznali taj jedan potencijal za neobičnim načinima izraza i jedan od prvih eksperimenata je bio upravo taj, da se kombinuje Gile šampion sa Čajkovskim i Labudovim jezerom. Bilo je još nekoliko takvih uspešnih eksperimenata, recimo Šostakovič sa Devil In The Business Class, Pahabel i Fikreta i tako dalje“, objašljava Milenković.

Zajednički autorski projekat Neleta Karajlića i Stefana Milenkovića će biti predstavljen na Svetski dan muzike 21. juna 2022. godine na beogradskom Tašmajdanu, ali se priprema i prezentacija koja će biti deo predstavljanja Srbije na jednom od najvećih i najprestižnijih globalnih događaja, Svetskoj izložbi – Dubai Ekspo koja će biti održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.

„Po svima nama, to će imati jedan veliki smisao da bude deo te prezentacije jer je eklektična, jer predstavlja Srbiju na jedan način gde smo mi i smeli umetnički, poštujemo i tradiciju, a opet se ne bojimo i da idemo u nekom drugom pravcu“, dodaje poznati muzičar.

Ujedno, kako napominje, najbolji način da se klasična muzika približi široj publici je ponuda, odnosno da u svakodnevnom životu ljudi budu izloženi različitim muzičkim pravcima kao na nekom muzičkom švedskom stolu, a posebno deca i mladi.

„Ne mora to svako da jede, ali bar neka proba, pa možda tu i tamo i pojede ponešto. Ali zato mora da postoji ponuda“, smatra Stefan Milenković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи