Читај ми!

U subotičkoj sinagogi, posle osam decenija, moćni zvuci kraljice instrumenata - orgulja

Svečanim koncertom u subotičkoj sinagogi, publici i vernicima vraćene su Vegenštajnove orgulje, obnovljene sredstvima Vlade Mađarske.

Posle osam decenija, u subotičkoj sinagogi čuli su se moćni zvuci kraljice instrumenata.

Orgulje koje su pre 120 godina izrađene u temišvarskoj radionici čuvenog graditelja Karla Vegenštajna, proteklih godinu i po dana prošle su složeni proces rekonstrukcije.

„Kad smo prvi put došli, našli smo 20 procenata originalnih delova, sve ostalo smo morali da izradimo. Da pravimo nove klavijature, nove pedale i svirala", rekao je Tibor Apro, graditelj orgulja iz Bačke Topole.

Nakon što je investirala oko tri miliona evra za obnovu unutrašnjosti sinagoge, mađarska Vlada je preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji finansirala renoviranje orgulja sa 20 miliona dinara.

„Potpuno su obnovljene i orgulje i bez toga subotička sinagoga ne bi bila onakva kakvu zamišljamo da bi trebalo da izgleda. Ovo otvaranje mi je bilo posebno drago jer su orgulje preuzeli mladi", dodao je Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

Vraćanje orgulja u fukciju bio je poseban trenutak za jevrejsku zajednicu u Subotici.

„Prisustvo ogromnog broja građana koji su došli da sa nama podele sreću i zadovoljstvo da se ponovo možemo naći u našoj sinagogi je znak da će sinagoga da učestvuje u kulturnim dešavanjima našeg grada. Za mesec dana ćemo, na našem jesenjem festivalu ponovo uživati u zvuku orgulja, ovog puta uz pomoć kantora Nogradija koji će pokazati muziciranje na orguljama karakteristično za jevrejske molitve", izjavio je Jošua Štajnfeld, predsednik Jevrejske opštine u Subotici.

Iz fondacije „Subotička sinagoga" najavljuju bogatu koncertnu sezonu za narednu godinu, u kojoj će obnovljene Vegenštajnove orgulje, imati značajnu ulogu.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи