Читај ми!

Bora Đorđević pred koncert na Tašu: Desi mi se da uzmem telefon da pozovem Mišu

Još četiri dana ostalo je do koncerta Riblje čorbe na Tašmajdanu, prvog u Beogradu na kome će ova grupa svirati bez čuvenog Miše Aleksića. Uprkos višedecenijskoj muzičkoj karijeri i iskustvu, Bora Đorđević, frontmen grupe, priznaje da ima tremu pred nastup.

Koncert na Tašmajdanu u čast preminulog basiste Miše Aleksića, održaće se na dan njegovog rođenja – 16. avgusta. Muzičar Miša Aleksić, kompozitor, producent i pisac, život je posvetio rokenrolu; preminuo je 29. novembra prošle godine

Bora Đorđević kaže da je tokom 43 godine, koliko rok sastav postoji, na nastupima Miša uvek stajao sa leve strane. Sada mu, priznaje, strašno nedostaje.

O rokenrolu u današnje vreme kaže da Riblja čorba ima retku sreću da je prate četiri generacije.

Dodaje da su bez Aleksića do sada imali desetak nastupa, i svaki put je deo koncerta bio i minut aplauza u njegovu čast.

„Uvek kad se okrenem levo, vidim Mišinu nasmejanu facu, sad je bez njega sasvim drugačije. Imali smo tu sreću da čovek koji je sa nama radio kao scenski tehničar, Ivan Stanković Ivke, uzme bas gitaru u ruke i na njemu će najveće opterećenje biti na ovom koncertu", rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, Đorđević.

O Miši kaže da je navikao da sa njim stalno priča, i da mu se desi da uzme telefon kako bi ga pozvao: „Onda shvatim da ga nema..." 

Na ovom posebnom događaju, kao gosti će nastupiti i čuvena imena domaće rok scene: Momčilo Bajagić Bajaga, Zvonimir Đukić Đule, Nikola Čuturilo Čutura i Žika i Dragi Jelić (Ju grupa).

Đorđević je, komentarišući decenije staža u muzici rekao da „biti roker nema veze sa godinama": „Biti roker – to je opredeljenje, bez obzira na godine. Mi radimo kao da smo maloletni, puni smo snage."

Dodaje da kao penzioner svaštari i da bez rada „ne bi mogao da opstane".

„Naši klinci slušaju ove što ubijaju rokenrol. Ima jedna Mišina pesma a moj je tekst – Ubijaju rokenrol. Moj je tekst, a refren ide: Veštački se zvezde prave, što pevaju kao fol, neke polugole krave ubijaju rokenrol", recituje Bora.

Ipak, kaže da mu je drago da ima mladih klinaca, dobrih autora koji će nastaviti dalje sa dobrom muzikom.

Na predstojećem koncertu prvi put će svirati pesmu Pevač, ali i pesme sa novog albuma koji je u pripremi. I pesma Dve gitare će na Tašmajdanu imati svetsku premijeru.

Koncert počinju pesmom Ubijaju rokenrol, nakon čega slede hitovi Ja ratujem sam, Ko te ljubi dok sam ja na straži, Lud sto posto

„Teško je nastaviti ovako, ali moramo da nastavimo, ništa drugo ne znamo da radimo, živimo rokenrol. Nemamo izbora, a neke granice postoje – kad riknemo, prestaćemo da sviramo", kaže Đorđević.

Prihod sa koncerta „Riblja čorba i prijatelji u čast Miša Aleksića" namenjen je Mišinoj porodici.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара