Читај ми!

Nije lako doći do pobede na Evrosongu – ko najduže čeka da prvi put podigne trofej

U Roterdamu se održava veliko finale „Pesme Evrovizije“. Mnoge zemlje bi večeras mogle da poprave svoj rezultat i dodaju još jedan evrovizijski trofej u vitrine, ali osam zemalja koje se takmiče u finalu ima priliku da nakon završnice najvećeg muzičkog spektakla u Evropi bude prvi put proglašeno za pobednika.

Malta 

Nakon pobede Portugala 2017. godine, Malta je postala zemlja sa najdužim evrovizijskim stažom bez pobede. Ostrvska zemlja je debitovala na takmičenju 1971. godine, ali se nakon loših rezultata povukla sa takmičenja već 1975. godine.

Maltežani ponovo učestvuju od takmičenja u Rimu 1991. godine i od tada nijednom nisu propustili najveću muzičku smotru u Evropi.

Dva puta je Malta bila nadomak pobede - 2002. i 2005. godine, a imaju i isti broj bronzanih odličja koja su zaslužili u Malmeu 1992. i Birmingemu 1998. godine.

Ako je za utehu, predstavnici Malte na „Dečjoj pesmi Evrovizije“ su mnogo uspešniji – zabeležili su čak dve pobede, a jednu od tih pobeda donela upravo Destini, ovogodišnja predstavnica na velikom Evrosongu.

Kipar

Od 1981. godine, kada je Kipar prvi put bio deo „Evrosonga“, stanovnici ostrva u istočnom Mediteranu čekaju na pobedu.

Za razliku od Malte, Kipar je retko propuštao da učestvuje na Pesmi Evrovizije - kiparske pesme se nisu čule samo 1988. u Dablin i 2001. i 2014. godine, oba puta u Kopenhagenu.

Kipar je najbliži pobedi bio u Lisabonu 2018. godine, kada je grčka pevačica Eleni Fureira uspela da zauzme drugo mesto.

Island

Na pobedu od 1986. godine čeka Island, kada su se prvi put pesmom predstavili Evropi u norveškom Bergenu.

Od tada je "ledena zemlja" beležila i uspone i padove na „Evrosongu“ – bili su na poslednjem mestu 1989. i 2001. godine, a na korak od pobede 1999. i 2009, kada je Johana čak uspela i da pobedi u svom polufinalu.

Ove godine nastupaju u specifičnim okolnostima. Cela delegacija Islanda nalazi se u izolaciji, pošto je jedan član benda "Dadi og gagnamagnid" zaražen koronavirusom, pa ćemo večeras gledati nastup sa jedne od njihovih proba u Roterdamu.

Litvanija

Od takmičenja u Dablinu 1994. godine, Litvanija pokušava da dođe do pobede na „Evrosongu“. Jedina je baltička zemlja koja nije pobedila, pošto je to pošlo za rukom Estoniji (2001) i Letoniji (2002).

Ipak, nisu uvek ni učestvovali. Nakon debija, kada su zauzeli poslednje mesto bez ijednog poena, Litvanci su se povukli sa takmičenja do 1998. godine, a preskočili su i takmičenja 2000. i 2003. godine.

Najbolji plasman ostvarili su 2006. godine, kada su litvanski predstavnici zauzeli šesto mesto. Tada su bili samouvereni, pošto je grupa "LT United" nastupila sa pesmom We Are The Winners, aludirajući na pobedu.

Albanija

Prvi put su se pesme iz Albanije čule na „Pesmi Evrovizije“ u Istanbulu 2004. godine, na do tada najvećem takmičenju, kada je uvedeno polufinalno veče.

Albanija od svog debija nikad nije propuštala priliku da svoje pesme predstavi na najvećem muzičkom spektaklu.

Najbolji plasman Albanije zabeležen je u Bakuu 2012. godine, kada je Rona Nišliju zauzela peto mesto.

Moldavija

„Pesma Evrovizije“ u Kijevu 2005. godine bila je prva za Moldaviju, koju smo od tad gledali svake godine.

Moldavci nisu odustajali od takmičenja čak ni kada su bili poslednji u polufinalu 2014. godine.

Najveći uspeh zabeležili su 2017. u gradu u kojem su debitovali. Tada je Moldavija osvojila treće mesto.

Bugarska

Još jedna zemlja za koju je kijevski „Evrosong“ 2005. bio prvi je Bugarska.

Za razliku od Moldavije, predstavnici Bugarske nisu takmičili 2014. i 2015. godine, ali poslednjih godina beleže visoke plasmane.

I za Bugarsku je najuspešnije bilo takmičenje u Kijevu 2017. godine – Kristijan Kostov kući se vratio sa srebrnom medaljom.

San Marino

Najmanja zemlja koja se takmiči na „Pesmi Evrovizije“ debitovala je u Beogradu 2008. godine.

Ipak, prestonica Srbije im nije ostala u lepom sećanju, pošto su bili poslednji u polufinalu, pa su čak i odustali od učešća 2009. i 2010. godine.

Od takmičenja u Diseldorfu 2011. godine, kada za njih pevala ovogodišnja predstavnica Senit, San Marino ne odustaje.

Međutim, izgleda da na „Evrosongu“ veličina jeste važna, pošto su, osim ove godine, uspeli da budu u finalu samo 2014. i 2019. godine, a najbolji plasman im je 19. mesto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се