Читај ми!

Pali anđeli, elektro-folklor i ostrvska borba za pobedu – kako je počeo Evrosong

Prošle su tačno dve godine otkako je održano finale "Pesme Evrovizije" 2019. godine u Tel Avivu. Obožavaoci su sa nestrpljenjem očekivali početak sinoćnog polufinala zbog modernih nastupa, otkačenih pesama i stajlinga. U finale je prošlo deset zemalja, ali ne i predstavnici Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije.

"Pesma Evrovizije" se nakon duge pauze ponovo gledala širom Evrope i sveta. Euforiju koju je početak prvog polufinala izazvao nije moglo da nadmaši ništa, pa su srećnici, njih oko 3.500, koji su dobili šansu da prisustvuju takmičenju, gotovo identično podržavali sve izvođače.

Ipak, čini se kao da im podrška nije toliko potrebna, pošto ih nastupa samo 16, pa prolazak u finale ne izgleda kao veliki izazov. Svako će reći: "Lakše ćemo biti među prvih deset, nego među lošijih šest."

Možda su tako mislile i naše komšije. 

U donjem delu tabele našli su se svi iz zemalja bivše Jugoslavije koji su nastupile sinoć – Albina iz Hrvatske, Ana Soklič iz Slovenije i Vasil iz Severne Makedonije.

Fanovima je, prema reakcijama na društvenim mrežama, jedino bilo krivo što hrvatska predstavnica nije prošla dalje, dok se za preostalo dvoje predviđalo da završnica nije za njih. U finalu nema ni Rumunije.

Australija prvi put bez finala 

Kada je reč o statističkim zanimljivostima, Australija se izdvaja, pošto ćemo prvi put od 2015. godine, kada je najudaljenija zemlja pozvana da bude gost na "Evrosongu", gledati finale bez zemlje kengura.

Moguće je da je tome, osim ne baš sjajne pesme, doprinelo i to što australijska predstavnica Montenj, zbog strogih korona-pravila tamošnjih vlasti, nije doputovala u Roterdam, već je poslala snimak nastupa. 

U finale nije prošla ni Irska, evrovizijski rekorder po broju pobeda. Utisak je da se predstavnici te zemlje, koja je tokom devedesetih zabeležila čak četiri pobede, ne snalaze protekle dve decenije, pa smo ih neretko, i kad su stizali do finala, gledali na začelju tabele.

Mogu li ostrvske zemlje do pobede 

Očekivano, u finale su prošli Kipar i Malta, dve ostrvske zemlje koje su i nekoliko prethodnih godina bili favoriti. Njihova želja da pobede na "Pesmi Evrovizije" sigurno je veća nego kod drugih takmičara, pošto najduže čekaju pobedu.

Malta je prvi put na evrovizijsku scenu stupila 1971. godine, dok Kipar na pobedu čeka od 1981. Uz trud koji ulažu, nema sumnje da idu ka pobedi u bliskoj budućnosti.

Lično bih veću prednost dao Kipru, ali sjajne vokalne mogućnosti malteške predstavnice Destini, koja je pobedila na Dečjoj pesmi Evrovizije 2015. godine, daju joj velike šanse za pobedu, uprkos generičkom i već viđenom nastupu. 

Šta je bilo neobično 

Kada govorimo o neobičnim nastupima, sinoć su se izdvojili predstavnici Norveške i Ukrajine.

Ukrajinski predstavnici su izvukli maksimum iz svoje neuobičajene pesme i čudnu kompoziciju upotpnili čudnim, ali efektnim nastupom.

Grupa Go_A sebe smešta u elektro-folklor žanr (čiji su verovatno jedini pripadnici), a pojedini inostrani novinari koji prate evrovizijsku sezonu njihovu pesmu su opisali kao "nuklearni ukrajinski pop".

Norveška je odabrala Tiksa, mladića koji je zbog svog Turetovog sindroma imao traumatično detinjstvo, što ga nije sprečilo da pogrdni nadimak koji su mu vršnjaci zbog njegovih tikova dali pretvori u umetničko ime.

Tiks je veoma popularan u rodnoj zemlji i ubedljivo je pobedio na norveškom nacionalnom izboru. Uprkos svemu, pesma je previše obična, a čak je ni kičasti nastup ne unapređuje, pa osim empatije zbog zdravstvenog stanja na koju, prema komentarima na mrežama, nailazi norveški predstavnik, ne vidim druge faktore po kojima bi se našao među najboljima u završnici. 

Kada je reč o drugim finalistima, nije bilo previše iznenađenja. Finale "Evrosonga" gotovo je nezamislivo bez Švedske i Rusije, koje su bez velike pompe ušle u završnicu, a među finalistima je očekivano i Litvanija, koja je važila za glavnog favorita na prošlogodišnjem otkazanom takmičenju.

Jedino iznenađenje bi mogla da bude Belgija, za koju su mnogi rekli kako je otela mesto u finalu predstavnici Hrvatske.

Prvo polufinale je završeno. Ostalo je da u četvrtak vidimo ko će zauzeti preostalih deset mesta u finalu i mogu li naše predstavnice, grupa "Hurricane", da budu među njima.

Prenos drugog polufinala možete gledati sutra u 21 čas na RTS 1, RTS Svet, kao i na multimedijalnoj platformi RTS Planeta. 

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара