Читај ми!

Đorđe Marjanović se oprostio od publike, ali ona od njega nikada neće

Legenda šlagera i sinonim jednog vremena Đorđe Marjanović, više nije sa nama. U 90-toj godini nije uspeo da pobedi kovid 19.

Od apsolventa farmacije, do jednog od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u Sovjetskom Savezu. Punio je dvorane i stadione, vladao scenom. Pored svojih hitova, kao što su „Devojko mala", "Romana", "Lazarela", "Nikad nije kasno", voleo je da peva francuske šansone, ali i Boba Dilana.

Radio Beograd za Đorđa Marjanovića bio je sudbonosno mesto.Tu je prepoznat njegov raskošni talenat i harizma. Od trenutka kada je otpevao legendarni "Zvizduk u osam", 1958.godine, koji je postao simbol jednog vremena, muzika je postala njegov život.

Publiku, kojoj se bezrezervno davao, osvojio je iskrenošću, blagim osmehom, spontanošću, strastvenim scenskim nastupom.

Svojom pojavom izazvao je revoluciju u zabavnoj muzici. Ušao je u anale kao prvi pevač zabavne muzike koji je uz pevanje, padao na kolena, plakao, bacao sako u publiku. I otpevao najlepšu pesmu o Beogradu.

„Otišao je najveći od svih velikana naše muzičke scene. Pamtićemo ga kao sjajnog pevača, izuzetnog zabavljča i šarmera, velikog tekstopisca i kompozitora. Nekoga ko je uvek pomerao granice i na više i na bolje", rekao je Vladimir Graić, direktor PGP RTS-a.

Pojavljivao se i u nekoliko filmova i serija, kao autentičan lik jednog vremena.

„Đorđe Marjanović je samo jedan, nema dva, ima samo jedan Đorđe Marjanović. On je ikona popularne muzije Jugoslavije", istakao je Nikola Čuturilo iz Udruženje muzičara.

 Dobitnik je mnogih nagrada, od „Zlatne plakete Beograda", „Zlatnog mikrofona Radio Beograda", do priznanja koja mu je nekadašnji predsednik Mihail Gorbačov dodelio za učrvšćivanje prijateljstva i širenja kulturninh veza između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

Njegovo ime bilo je neizostavno na prestižnim jugoslovenskim festivalima, od Beogradskog proleća, Šlagera sezone do Splitskog i Opatijskog festivala.

Od publike se oprostio pre više od 10 godina, ali ona od njegovih pesama neće nikada. Telegrame saučešća porodici i prijateljima uputili su članovi vlade i predsednik države.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво