Čitaj mi!

Đorđe Marjanović se oprostio od publike, ali ona od njega nikada neće

Legenda šlagera i sinonim jednog vremena Đorđe Marjanović, više nije sa nama. U 90-toj godini nije uspeo da pobedi kovid 19.

Od apsolventa farmacije, do jednog od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, ali i u Sovjetskom Savezu. Punio je dvorane i stadione, vladao scenom. Pored svojih hitova, kao što su „Devojko mala", "Romana", "Lazarela", "Nikad nije kasno", voleo je da peva francuske šansone, ali i Boba Dilana.

Radio Beograd za Đorđa Marjanovića bio je sudbonosno mesto.Tu je prepoznat njegov raskošni talenat i harizma. Od trenutka kada je otpevao legendarni "Zvizduk u osam", 1958.godine, koji je postao simbol jednog vremena, muzika je postala njegov život.

Publiku, kojoj se bezrezervno davao, osvojio je iskrenošću, blagim osmehom, spontanošću, strastvenim scenskim nastupom.

Svojom pojavom izazvao je revoluciju u zabavnoj muzici. Ušao je u anale kao prvi pevač zabavne muzike koji je uz pevanje, padao na kolena, plakao, bacao sako u publiku. I otpevao najlepšu pesmu o Beogradu.

„Otišao je najveći od svih velikana naše muzičke scene. Pamtićemo ga kao sjajnog pevača, izuzetnog zabavljča i šarmera, velikog tekstopisca i kompozitora. Nekoga ko je uvek pomerao granice i na više i na bolje", rekao je Vladimir Graić, direktor PGP RTS-a.

Pojavljivao se i u nekoliko filmova i serija, kao autentičan lik jednog vremena.

„Đorđe Marjanović je samo jedan, nema dva, ima samo jedan Đorđe Marjanović. On je ikona popularne muzije Jugoslavije", istakao je Nikola Čuturilo iz Udruženje muzičara.

 Dobitnik je mnogih nagrada, od „Zlatne plakete Beograda", „Zlatnog mikrofona Radio Beograda", do priznanja koja mu je nekadašnji predsednik Mihail Gorbačov dodelio za učrvšćivanje prijateljstva i širenja kulturninh veza između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

Njegovo ime bilo je neizostavno na prestižnim jugoslovenskim festivalima, od Beogradskog proleća, Šlagera sezone do Splitskog i Opatijskog festivala.

Od publike se oprostio pre više od 10 godina, ali ona od njegovih pesama neće nikada. Telegrame saučešća porodici i prijateljima uputili su članovi vlade i predsednik države.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. maj 2021, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

Đorđe

Jedan od najboljih .Ostaje jedini i nezaboravan .

(ponedeljak, 17. maj 2021, 14:04) - zombi [neregistrovani]

prvi

nije bio naj bolji pevac al se zato prvi setio

(ponedeljak, 17. maj 2021, 10:19) - bojan [neregistrovani]

evo i nebo place za njim

dosao sam iz Amerike pre dva dana i kad sam saznao ovu tuznu vest ne mogu da uzivam u ovom prelepom gradu jos dok mi se ne smire emocije
Hvala ti puno na prelepim pesmama

(ponedeljak, 17. maj 2021, 07:48) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Djirdje je bio legenda

(nedelja, 16. maj 2021, 20:58) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

SRAMI TE SE ..

... ni jedan komentar.

Moja majka ga je obozavala, sada ce opet gore moci da joj pjeva.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">