Читај ми!

Stefan Milenković: Tremu i žar preusmeriti u kreaciju i kao bumerang okrenuti ka publici

Stefan Milenković naš svetski proslavljeni violinista održaće koncert u Beogradu, 30. maja, sa orkestrom „Muzikon“. Reč je o pravom spektaklu za sve one koji će Stefana moći da čuju uživo u Botaničkoj bašti.

Koncert u Botaničkoj bašti trebalo je da se održi 16. maja, ali zbog meteoroloških uslova pomeren je na 30. maj.

„Prognoza za ovaj vikend je katastrofalna, a to okruženje je neobično, radi se o Botaničkoj bašti koja već može biti malo vlažna. Ako padne kiša, krene vetar, sve je to nepovoljno za koncert, ne samo za nas nego i za publiku, tako da smo odlučili da pomerimo koncert za dve nedelje. Sve ostaje isto, u 17 časova počinje“, rekao je Stefan Milenković.

Proslavljeni violinista ističe da su se svi uželeli koncerata: „Malo je reći da smo se zaželeli i žive muzike, našeg izraza pred drugima, publike“.

Koncert će početi Serenadom Petra Iljiča Čajkovskog koju će izvesti orkestar „Muzikon“, a zatim, zajedno sa Milenkovićem sviraće Godišnja doba Astora Pjacole.

Od oktobra, Stefan Milenković biće redovni profesor Univerziteta umetnosti u Novom Sadu.

„Svim institucijama na svetu i najboljim školama zajedničko je, osim sistema, individualno posvećivanje, to jest rad profesora sa studentima. Imamo fenomenalne profesore koji već rade dobro, sistem nije toliko različit, radi se o tome da najbolje institucije okupljaju najbolje profesore“, naglasio je Milenković.

Prema njegovim rečima, talentovanim, uspešnim studentima zajednička je motivacija da uspeju, a kada imaju okruženje koje im daje potporu da mogu da se razvijaju slobodno, onda je sve moguće.

Milenković Italiju izdvaja kao posebno plodno tlo za muzički talenat, ali ističe da se na razvijanju sluha, u muzičkom smislu, može raditi i da je talenat samo neophodna osnova.

Kada je reč o njegovom pedagoškom radu, najčešće svojim učenicima savetuje da sviranju violine pristupe na metodičan, organizovan, praktičan način.

„Nakon toga, šta rade sa tim, to je ogromna diskusija. To zavisi i od ličnosti, ali je bitno da su pragmatični u smislu pripreme svog proizvoda“, objašnjava gost Jutarnjeg programa dodajući da za izostanak napredovanja često uzrok može biti to što osnove nisu dobijene dovoljno rano, to jest na vreme.

Kako nastaje svetski poznato muzičko ime 

Na pitanje šta je osim talenta i vežbe potrebno da bi neko postao svetsko muzičko ime, Milenković odgovara da treba imati sreće.

„Kad čitate biografije nekih velikih ljudi u istoriji, pominju se neki trenuci kada su se našli na pravom mestu u pravo vreme, recimo gde ih je neka osoba čula i tu je njihova karijera krenula“, navodi proslavljeni umetnik.

Govoreći o tremi, Milenović je naglasio da svako ko se bavi nekim poslom gde pred drugima treba nešto izvesti perfektno, zna da to nije lako i da to zahteva stabilnost.

„Ili sposobnost da taj žar koji osećate, tu tremu, nervozu da preusmerite u čistu kreaciju i u tom trenutku kao bumerang okrenete prema publici“, zaključio je Milenković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво