Čitaj mi!

Rođendan Vlade Divljana „4 Maljčika“ obeležavaju „Rusijom“

Klaviristi Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić pod imenom „4 Maljčika“ objavili su danas, povodom rođendana Vlade Divljana, kao singl i spot instrumentalno viđenje „Rusije“, čuvene pesme „Idola“, prožeto delom kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Divljanovom autorskom pesmom Rusija, koja se pojavila na uticajnoj Odbrani i poslednjim danima „Idola“ (1982) i potom njegovoj samostalnoj Odbrani i zaštiti (1996), „4 Maljčika“ najavljuju uskoro izlazak svog koncertnog albuma snimljenog jesenas na Kolarcu u Beogradu, gde su izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953).

„Čitava ideja je pokrenuta Rusijom, sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva. Bilo je to na snimanju filma Nebeska tema (2019) Mladena Matičevića... Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili“, kaže Šandorov.

Spot Rusija autora Bratislava Stevanovića najavljuje živi album „4 Maljčika“, čiji su izdavači promoterska kuća Long plej i Društvo ljubitelja popularne kulture. Sastav „4 Maljčika“ su prethodno objavili spotove Retko te viđam sa devojkama i Dok dobuje kiša.

Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu Tajni život A.P. Šandorova (1988), zatim član pratećih bendova „Old stars“ i „Nevladina organizacija“, Šandorov je sa Divljanom odavno maštao o spoju dve muzike.

„Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku Vlade sam magistrirao na Trećem koncertu za klavir i orkestar i time se proslavio. Puno sam nastupao, sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima. Taj Treći koncert je veoma važan za ovu priču. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma Nebeska tema, imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu“, objašnjava Šandorov.

Kako kaže, odmah je shvatio koliko to dobro zvuči.

„Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo“, naveo je Šandorov.

Konačno, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Aleksandar Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. godine u Kolarčevoj zadužbini.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 11. maj 2021, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

Fenomenalno!

Hvala za ovako divnu muziku.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">