Kralj Čačka – slikar, pesnik i kantautor priprema radio-dramu za gledanje i slušanje

Svestrani umetnik, Nenad Marić ili kako ga svi znaju - Kralj Čačka – ušao je na velika vrata scene 2016. godine i još uvek sigurno korača njom. Osim kantautorskog rada na tećem albumu, trenutno je angažovan na postavci radio-drame „Saundrek za film koji nije snimljen“.

Nenad Marić, alijas Kralj Čačka, je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a publici se predstavio najpre zbirkom poezije Na margini koju je ubrzo pratio i album, pa potom i drugi album i brojni koncerti i nastupi po festivalima.

Tokom poslednje tri godine Marić je svirao na najvećim festivalima u regiji – „Egzitu", „Arsenalu", „Ferragosto Jamu", „Mountain Music Festu", „Arlemmu", NS Koncertu godine, SOMUS-u, „Bir festu"..., ali i kao specijalni gost Darka Rundeka pred više od 10.000 slušalaca na Tašmajdanu.

„Ipak mi je pisanje pesama poslednjih godina primarno, tako da se najviše tome posvećujem. Zapravo, kantautorski rad, a crtam povremeno, u pauzama između proba i koncerata“, priznaje Marić.

Činjenicu da je njegovu muziku karakteriše spoj bluza, džeza, rokenrola i šansona objašnjava time da se tokom njegovog odrastanja „muzička korpa“ dosta napunila različitim uticajima.

„Nekako kroz taj proces pravljenja pesama to se pojavilo i izlazi i dalje taj neki uticaj, jer zapravo ono što slušamo nas na neki način i oblikuje i izlazi kroz ono što stvaramo, bar u mom slučaju“, dodaje Kralj Čačka.

Saundtrek za film koji nije snimljen 

Trenutno, Marić sarađuje sa zagrebačkim Radio teatrom „Bajsić i prijatelji“ na kantautorskoj radio-drami Saundtrek za film koji nije snimljen. Probe su u toku, a premijera se očekuje 24. maja u Kinoteci u Zagrebu, a trebalo bi da se izvede i u Puli, Osijeku i Dubrovniku.

„Ovih sedam dana koje sam proveo u Zagrebu zajedno sa bratom Markom Marićem bilo nam je jako lepo. Tu je i Nina Bajsić, kantautorka iz Zagreba koja je i dramaturškinja“, navodi Marić.

Saundtrek za film koji nije snimljen je zamišljen kao muzičko-poetski roud-muvi, dramaturški oblikovan u pet prizora ili filmskih scena. Gledalac, odnosno slušalac bi trebalo da doživi filmsko putovanje kroz koje ga vode dvoje protagonista, stanovnika dva više nepovezana nego povezana grada, Zagreba i Beograda.

„Pošto sam ja iz Beograda, a Nina iz Zagreba u tim nekim našim prepiskama koje vodimo preko mejla ili preko Zuma se dešavaju impresije, njene i moje i to će sve biti utkano u tu radio-dramu. Zajedno pišemo pesme i biće tu i glas naratora, a i zvukova koji se koriste u radio-dramama“, dodaje Kralj Čačka.

Naslov je izabran zato što gledalac, pošto će ovo biti izvođeno i uživo, treba da ima doživljaj kao da gleda film, a zapravo ima samo zvuk.

Inače, osim priprema radio-drame, trenutno je u toku izložba crteža i Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu koja nosi naziv Zemlja nije moj dom. Ova izložba je prvi put postavljena u Domu omladine Beograd 2019. godine, a potom je bila u Smederevu i Vršcu, a sada je u Kragujevcu. Ujedno, Kralj Čačka najavljuje i da su u toku pripreme za treći album.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво