Čuvari izvorne muzike Balkana nisu gubili vreme tokom pandemije

Vokalno-instrumentalni sastav „Izvor“ označen je kao čuvar muzičkog nasleđa Vranja i okoline, ali i bliskih muzičkih prostora, sa celog Balkana. Etno-grupa „Izvor“ postoji 17 godina, imali su više od 300 nastupa širom Evrope i sveta, a tokom pandemije su snimali pesme koje ranije nisu tonski zabeležene.

„Grupa 'Izvor' bavi se negovanjem, izvođenjem izvorne muzike balkanskih naroda na tradicionalnim instrumentima. Da li je to samo srpska muzika? Ne, pretežno je zastupljena srpska muzika, ali u našem repertoaru, nalazi se i muzika Bugara, Grka, Turaka, Goranaca, Makedonaca“, kaže Ivana Tasić iz etno-grupe „Izvor“.

Nekoliko rečenica, to je opis etno-grupe „Izvor“, a ovo je jedan od prvih nastupa na televiziji, 2005. godine u našem studiju u Dopisništvu.

Sa entuzijazmom i energijom, članovi grupe 17 godina otkrivaju i prikupljaju pesme, pojedine su samo usmeno prenošene.

„Svakim danom na stotine pesama izumire u našoj zemlji i ako nema nekih mlađih ljudi da se bave time da sačuvaju nekako na bilo koji način, onda će te pesme zauvek otići. To je muzika koja se bavi nekim vrednostima koje nisu baš komercijalne, ali su jako visoke i taj cilj u održanju i bavljenju tako nečim velikim nas je upravo i zadržao toliki niz godina, a i ljubav prema muzici, tradiciji“, ističe jedan od članova grupe Dalibor Mladenović.

„Imali smo interesovanja u smislu otkrivanja tradicionalne muzike, otkrivanja instrumenata, to nam je bilo jako zanimljivo i to nam je bilo inicijalno važno da krenemo da se bavimo ovim. Inače, mi se nismo nikada deklarisali niti nam je to bio od početka cilj, kao čuvari tradicije, već smatramo da je samo naše postojanje utkano u tu tradiciju i da će jednog dana u budućnosti to biti deo tradicije koja se prenosi s kolena na koleno“, navodi Dejan Dimić iz etno-grupe „Izvor“.

Muziku koju najbolje razumeju i osećaju dočaravaju na tradicionalnim instrumentima. Do sada su imali više od 300 nastupa, a na pojedinim koncertima bili su im gosti i poznati muzičari iz drugih zemalja. Pamte nastupe na mnogim festivalima, humanitarne koncerte.

„Posebno su nam dragi nastupi na Kosovu i Metohiji, gde smo sigurno svirali više od 50 puta, i što je najbitnije, svirali smo tamo i kada je bilo najteže, kada je bilo teško uopšte otići tamo“, ističe Dimić.

Zbog pandemije, u prethodnom periodu članovi sastava „Izvor“ orijentisali su se na snimanje pesama koje do sada nisu zabeležene, a koje će ostati budućim generacijama za proučavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво