Читај ми!

„Vikend ubija”- nova pesma i spot grupe „Dram"

Najmlađi ekskluzivci PGP RTS-a, beogradski bend „Dram" objaviće u petak 2. aprila u podne spot za novu pesmu „Vikend ubija”, kojom najavljuju drugi studijski album. Jedna od protagonistkinja u spotu je i mlada glumica Isidora Simijonović.

U četvrtak prvog aprila ćemo najpre na Radio Beogradu 1, u emisiji Pop karusel Katarine Epštajn premijerno čuti audio verziju pesme Vikend ubija. Sledi Jutjub premijera zakazana za petak, 2. april u podne (Jutjub kanali PGP RTS- a i benda „Dram") a televizijska premijera spota i peseme Vikend ubija grupe „Dram" biće u nedelju na Prvom programu RTS-a, u Jutarnjem programu. 

Najavili ste da radite na novom zvuku benda, da ćete autorski i izvođački istraživati u pravcu koji se mnogo razlikuje od zvuka koji ste ponudili na debi albumu Nećemo promeniti svet (PGP RTS 2019). Da li je nova pesma Vikend ubija najava novog zvuka benda „Dram" i ostajete li i dalje "indiegas" bend?

„Dram": „Poželeli smo da nadogradimo zvuk koji smo imali na prvom albumu. Eksperimentisali smo mnogo više sa elektronikom i Vikend ubija je prva u nizu na kojoj ćete osetiti novije elektro uticaje. Prošlog leta upoznali smo i nove ljude, producenta Petra Vagnera, poznatijeg kao Fantom, sa kojim smo radili na novim materijalima i razumeli se od starta, kao i Tomislava Milenkovića - Tomicu, koji je sve naše nove pesme spakovao u noviji i moderniji zvuk. Naša zajednička vizija je da pesma Vikend ubija bude nešto što smo postavili kao referencu u kom pravcu hoćemo da idemo sa drugim albumom. Tekstovi su nešto ličniji nego ranije, i meni je možda to veći utisak, od same promene zvuka. Naravno, etiketu 'indiegas' zadržavamo ali mnogo više se pretvaramo u pop ovih dana..."

Spot za pesmu Vikend ubija snimali ste u pandemijskim uslovima. Kakvo je to bilo iskustvo i ko su članovi tima koji stoje iza ekranizacije ove pesme?

„Dram": „Kad imaš strava ekipu, prave ljude - sve je lako. Spot smo snimali u januaru, kada je virus stao na kratko, naravno uz sve mere zaštite. Mi iz benda smo se dosta angažovali jer smo zapravo sami bili producenti i ovaj spot je, osim promene u zvuku i lirici - promena i u našem vizuelnom identitetu. Ništa od toga ne bismo uspeli da nije Lenke Jovanović, koja je režirala i napisala scenario za spot, Ane Melentijević, direktorke fotografije i Jovane Pantić, koja nas je 'skidala i oblačila'. Takođe, zahvaljujemo upravi Građevinskog fakulteta, timu KST-a i Stefanu Stojanoviću, koji su nam bili izuzetni domaćini, zatim glumcu Nikoli Malbaši i divnim devojkama iz plesnih klubova 'Guayando' i 'Pole dance' akademije. Produkcija RTS- a i njihovi majstori svetla su nam nesebično pomogli oko dela scenske rasvete potrebne za ovakav video..." 

U spotu se pojavljuje poznata mlada glumica Isidora Simijonović. Zašto je baš ona bila vaš izbor i kako je tekla ta saradnja?

„Dram": „Isidora je išla sa Markom u Prvu beogradsku gimnaziju i još pre nego što se rodila zamisao o Vikendu kao pesmi, mi smo negde znali da je baš ona ta devojka koja mora biti zaštitno lice grupe. Gledali smo je u seriji Jutro će promeniti sve i bilo je jasno ko je nova zvezda domaće kinematografije. Zahvalni smo što je izdvojila vreme za ovo snimanje i mnogo nam znači što je sve ispalo baš kako smo priželjkivali... Zapravo, najveća fora je što se upravo Isidora nama javila sa kupljenim prvim albumom i zasula nas kišom pohvala. Eto, tako smo je 'prizvali'!

Šta vam je najvažnije, što biste voleli da publika „pročita", prepozna i „čuje" iz ove pesme i spota?

„Dram": „Nekoliko različitih tumačenja smo već čuli i pre same premijere: 'vikend ubija neiskrene veze', 'velika očekivanja od petka i subote', 'nedostajanje žurki u pandemiji (smeh)'. Ništa od toga nije pogrešno i ne smetaju nam različiti doživljaji poruka naših pesama. Nadamo se da će se publici dopasti i pesma i spot, a nećemo otkrivati naše prave motive... Ipak su to lične priče." 

Imajući u vidu da objavljujete za najstarijeg diskografa na Balkanu i da ste već neko vreme najmlađi ekskluzivci PGP RTS-a, osećate li odgovornost što ste na neki način „glas generacije" u ovom trenutku i kako se nosite sa tim?

„Dram": „Imponuje nam poverenje koje nam je ukazao PGP RTS, kao i sve mogućnosti koje postoje kada se album objavi pod tom etiketom izdavačke kuće koja je u sastavu medijskog sistema javnog servisa. Još veću odgovornost donela nam je nagrada 'Zadužbine Milan Mladenović'. Podstakla nas je da svemu što radimo pristupamo još temeljnije. Biti povezan sa imenom Milan i 'Ekatarina', traži i viziju i ponašanje u skladu sa tom muzičkom i autorskom zaostavštinom koja je veoma značajna za domaću muzičku scenu. Iako nas nije bilo neko vreme, kada smo gradili nove ideje, primetili smo da su muzika i kultura u velikim problemima zbog pandemije. I niko ne zna ništa. Nema čak i 'Bigza'... Ako je ranije bilo teško alternativnoj kulturi, sada je još teže. Verujemo da je najbolji način da se ovo sve prevaziđe, da nam uzalud ne prolaze dani - stvaralaštvo, rad na novoj muzici i spotovima. I tako, makar na kratko, mi kao muzičari možemo vratiti sebe u vreme pre pandemije... Ali i da budemo spremni i usvirani za trenutak kada sve ovo prođe i kada budemo mogli da nastupamo pred publikom.

Grupu „Dram" čine Stefan Aćimović (gitara, glavni vokal), Marko Arizanović (klavijature, vokali), Branko Bane Dimitrijević (bas gitara, vokali) i Pavle Savić (bubnjevi, vokali).

Pratite ih na Instagramu, Fejsbuku Jutjubu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво