Читај ми!

„Sedmorica mladih" su za Tita mogli, ono što ni diplomate nisu

Oni su zauvek mladi. Nemaju izbora, tako smo ih zavoleli i takve ih pamtimo. Grupa „Sedmorica mladih" dobila je nagradu za životno delo koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim muzičarima.

Svojevremeno su „Sedmorica mladih" ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl koji je 33 godine svirao neprekidno zajedno. Pre „Bijelog dugmeta" su pokorili zapadno, ali i istočno tržište. 

Svirali su Titu i onima koji su osvajali kosmos.

Na pitanje o tome da li su nagradu očekivali, Jova Radovanović je spremno odgovorio: „Ja lično nikada u životu nisam očekivao nagradu jer mislim da je nagrada to što sam dobio taj talenat, i da sam mogao celog života da se bavim ovim čime sam se bavio. To je velika nagrada. A ako nagrade dođu onda - širom otvaram vrata", i naglasio da ga je ova nagrada iznenadila.

„Dosta je vremena prošlo, i onda su neki ljudi prepoznali to što smo mi radili, i na kraju odlučili, ko su to oni odlučili, mi tu nemamo šta da kažemo", dodaje Jova.

Grupa je dugo bila zaštitni znak Radio-televizije Beograd. Svirali su, pevali, igrali, zabavljali publiku svih generacija.

Ljubiša Milić kaže da je nezgodno reći koji je deo bogate karijere bio najuzbudljiviji.

„Ipak je najuzbudljiviji bio početak snimanja emisije Sedam plus sedam a potom i Cirkusa Sedmorice mladih. Puno se radilo i mnogo smo voleli to što smo radili. Voleli smo ljude sa kojima smo radili, i oni vole i nas, i dan danas", rekao je Milić.

Dodaje da su kao grupa, proputovali celu Evropu i bivši Sovjetski Savez.

„Na jednom aerodromu gde smo čekali da se raščisti sneg, drugi dan čekanja tamo, zapisali smo na jednom parčetu hartije, gradove u kojima smo bili. Nabrojali smo ih 82", rekao je Ljubiša.

Nebojša Kunić se podsetio i nekadašnjih susreta sa Titom, koji im je rekao da će „uvek ostati mladi".

„Ono što ste vi jednom uradili, u jednoj situaciji između mene i Brežnjeva, kaže, to ni diplomatija nije mogla da uradi. Napravili ste jedno pomirenje s ruskim šou-programom", preneo je Titove reči Nebojša.

Objašnjava da se desilo to, da Brežnjev i Tito nisu bili u „baš nekim dobrim odnosima" u jednom trenutku, i razišli su se svako na svoju stranu. Baš u tom trenutku „Sedmorica mladih" su počeli da sviraju Ruski potpuri koji traje devet minuta.

„Prvo je sišao Brežnjev, onda je došao Tito za njim, posle svih aplauza i hvalospeva, Tito je izašao i rekao ‘Mladići, ono što ste vi uradili, to, ni diplomatija nekad ne može!'", dodao je Kunić.

Jova Radovanović je nastavio priču istakavši da je teško opisati kakvo je zadovoljstvo bilo raditi takav jedan posao 33 godine.

„Kada sretnem ljude, vremešne ljude sa decim koji mi kažu ‘Hvala Vam što ste mi učinili detinjstvo lepšim', šta ima lepše od toga da bude?", iskren je Jova.

 

 

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије