Читај ми!

Četiri decenije grupe „Zana“ bez koncerta, ali uz izdanje PGP RTS-a

Za grupu „Zana“ važi da su prvi srpski pop-bend. Osvojili su sve što se od najviših muzičkih priznanja moglo osvojiti na našoj estradi i u diskografiji, a u godini za nama obeležili su četiri decenije postojanja, koje će PGP RTS obeležiti izdanjem kompletnog opusa grupe.

Kako navode pojedini muzički hroničari, grupa „Zana“ je nastala na inicijativu čuvene autorke i tekstopisca Marine Tucaković. Prva pesma im je bila je numera Nastavnice, a prvi koncert održali su u klubu „Dok“ na Dorćolu. 

Pre toga su, samo sa jednom pesmom nastupali u Skenderiji kao predgrupa „Bijelom dugmetu“ i na koncertu „Generacije 5“ u hali Pionir u Beogradu.

U 2020. je trebalo da obeleže jubilej i da 14. novembra u Kombank dvorani održe koncert, što iz pozntatih razloga nije bilo moguće. Međutim, gost Jutrarnjeg programa, jedan od osnivača grupe, Zoran Živanović Žika, nada se da će biti prilike da ove godine održe taj koncert.

Kako navodi Žika, u tih 40 godina postojanja kroz ovu grupu su prošle čartiri pevačice. Najpre Zana Nimani po kojoj do danas grupa nosi ime. Potom Nataša Gajević, pa Nataša Živković i Jelena Živanović koja je već zadnjih 30 godina član grupe.

Prema zvaničnim podacima, za četiri decenije, pop grupa „Zana“ je snimila 33 izdanja – 15 albuma, 13 singlova i pet kompilacija.

„Juče sam se čuo sa direktorom PGP RTS-a koji je uradio veliki posao i prikupio sve što smo ikada izdali, i za 'Jugoton', sada 'Kroacijarekords', za 'Siti-rekords', za 'Diskoton' sarajevski koji više ne postoji. Uspeo je to sve da uradi i ja mu odajem veliko priznanje, tako da će to biti setboks od nekih 13, 14 ili 15 CD-ova za sve one koji vole 'Zanu' i koji vole dobru muziku“, napominje gost Jutarnjeg programa.

Osim četiri pevačice, „Zana“ je imala i četiri postavke muzičara koji su prošli kroz bend. Danas su svi negde rasuti po svetu. Radovan Jovićević koji je zajedno sa Zoranom Živanovićem osnovao bend 1980. godine, danas živi u Njujorku. Gitarista Igor je u Belgiji, Nataša Gajević je do skora živela u Dubaiju.

„Želeo bih da pomenem iz pijeteta prema tim momcima, Bogdan Dragović i Pavle Nikolić nisu više među živima. Bogdan je bio basista, a Paja Banana, čuveni, je bio bubnjar. Oni su inače odradili ceo album koji smo snimali u Švedskoj, Dodirni mi kolena“, dodaje Zoran Živanović.

Pre nekoliko godina je snimljen i duet sadašnje prevačice, Jelene Živanović i Nataše Gajić za pesmu Dodirni mi kolena u novom, savremenijem aranžmanu. Mnogima se to jako dopalo, mada je bilo i onih koji su tvrdili da je to bilo skrnavljenje kultne pesme koja je i proslavila grupu „Zana“.

„Brod plovi dalje, mirno, nije valovito. Uživamo u životu. Gledamo da sve ovo što je loše potpuno potisnemo u drugi plan i da budemo mnogo, mnogo optimistični. I ja se nadam, vrlo brzo, kraju ove pošasti koja nas je zadesila“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Zoran Živanović Žika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво