Читај ми!

Godina 2020 – loša za muzičare, dobra za muziku – po kojim albumima ćemo je pamtiti

Pandemija koronavirusa je muzičarima širom sveta znatno otežala posao i onemogućila da nastupaju pred publikom. Ipak, deluje da su samoća, dani karantina i samoizolacije inspirativno i podsticajno delovali na velike muzičke zvezde, pa će 2020. godina, pored kovida-19, za sobom ostaviti i značajna muzička izdanja.

Proteklu godinu će ljubitelji muzike pamtiti po dugo očekivanim novim izdanjima nekih od najznačajnijih muzičara i bendova svih vremena.

Kada u istoj godini nove stvari objave „Rolingstonsi“, Pol Makartni i Bob Dilan, s pravom se da zapitati da li je za nama 2020. ili 1970. godina. Dobro ih je videti, pogotovo u ovo, što bi rekao Džoni Štulić, „teško vreme za matore“.

Saundtrek 2020. godine i izgubljena Skarlet

Rolingstonsi“ još uvek nisu objavili novi album (očekuje se naredne godine),  ali se pred publikom prvi put posle 2005. godine i albuma A Bigger Bang, čija je promotivna turneja epizodu imala i u Beogradu, pojavila originalna autorksa pesma Stonsa.

Uvidevši da je potpuno u skladu sa trenutkom u kojem ceo svet stoji, Mik Džeger i Kit Ričards su odlučili da iz šteka za naredni album izvuku pesmu Living In A Ghost Town i od nje naprave pravi saundtrek 2020. godine.

Stonsi“ su iskoristili ovu čudnu godinu i da objave remasterizovano izdanje albuma Goat head soup iz 1973, uz nekoliko neobjavljenih pesama iz tog vremena, među kojima je pravi dragulj Scarlet, na kojoj kao gitarista gostuje Džimi Pejdž.

Pesma je dobila i spot, a glavni junak je irski glumac Pol Meskal, najpoznatiji po ulozi u seriji Normal People.

Gde su „Stonsi“, tu je i „Bitls“

U jednoj od šaljivih rasprava ko je veći, „Roligstonsi“ ili Bitlsi“, Mik Džeger je pokušao da reši dilemu: „Jedan bend, na svu sreću, još uvek svira na stadionima, a drugi ne postoji“.

Tokom 2020. godine niko nije svirao na stadionima, a liverpulska četvorka još uvek ima svog predstavnika za muzičku trku.

Pol Makartni je dobro iskoristio neplanirano dobijeno slobodno vreme i u kućnom ambijentu snimio album McCartney III – (za sada) poslednji nastavak triologije albuma koji sa autorom dele čuveno prezime.

Kao i na prethodna dva, Pol je sam otpevao sve pesme i (veoma maštovito) odsvirao sve instrumente.

Nobelovac ponovo piše 

Još jedan velikan se ponovo ukazao u 2020. godini. Nakon tri uzastopna albuma sklkopljena samo od različitih obrada, Bob Dilan je, prvi put nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost, objavio kolekciju originalnih kompozicija i stihova Rough and Rowdy Ways, najavljenu epskom Murder Most Foul.

Okupljanje starih kuka

Godinu kada su sva okupljanja zabranjena, legendarni australijski hard-rok bend AC/DC iskoristio je da okupi nešto najbliže originalnoj postavi i nakon šest godina snimi novi studijski album – svetlucavi Power Up.

Pevač Brajan Džonson vratio se nakon pauze zbog problema sa sluhom, Fil Rud je (nakon pauze zbog problema sa zakonom) ponovo seo za bubnjeve, a Klif Vilijams uzeo bas u ruke i eto ih ponovo – divlji, bučni i politički nekorektni kao i uvek.

Pola godine nakon što je 6. decembra 2019. nastupila u Beogradu, novi album Whoosh! je objavila i grupa „Dip parpl“. Gilanov glas definitivno nije moćan kao nekada, ali zvuk i energija su tu.

Još jedna muzička legenda – Brus Springstin okupio je u studiju, prvi put nakon 2014. godine, svoj prateći „I strit bend“ i samo godinu dana nakon poslednjeg albuma izbacio još jedan – Letter to You.

Novi album dugo su čekali, a konačno i dočekali, ljubitelji Strouksa“. Rokeri iz Njujorka su ukrstili gitare i sintisajzere i snimili zanimljiv album prikaldnog naziva The New Abnormal.

Nakon još duže pauze, isto zadovoljstvo dočekali su i fanovi grupe „Perl džem“. Krajem marta objavljen je njihov 11. studijski album Gigaton.

Zamena za koncerte

Većina koncerata zakazanih za 2020. je otkazana ili bar odložena za neka epidemiološki povoljnija vremena, ali je do publike željne svirke došlo i nekoliko zanimljivih lajv albuma.

Umesto na koncertu u „Štark areni“ koji je prvo doložen, a na kraju i otkazan, publika u Srbiji je jedinstvenog Nika Kejva mogla videla samo na velikom platnu, na otvaranju filmskog festivala „Slobodna zona“.

U nedostatku nastupa, Kejv je potpuno sam seo za klavir u londonskoj Palati „Aleksandra“ i stvorio jedinstven, intiman, romantičan, a istovremeno i potresan muzički doživljaj koji se pred publikom pojavio kao muzički film i istoimeni album – Idiot Prayer.

Nik je u nesvakidašnjem ambijentu odsvirao šarenolik repertoar najprepoznatljivijih i ranije manje zapaženih pesama po svom izboru, uz jednu novu kompoziciju – Euthanasia.

Dvadeset godina nakon što su sa Simfonijskim orkestrom iz San Franciska napravili nesvakidašnji spoj metala i kalsične muzike, članovi Metalike su odlučili da isti doživljaj priredi i novim generacijama.

Koncert u „Čejs centru“ u San Francisku zabeležen je i objavnjen kao lajv album S&M 2 – svojevrsni omaž originalnom S&M, snimljenom na koncertu 1999. godine u Berkliju.

Jedan od najuticajnijih rok bendova 21. veka Arktik mankis“ objavio je lajv album snimljen 2018. na nastupu u čuvenom londosnkom „Rojal Albert holu“, kada su izveli svoje najveće hitove, a sav prihod od prodaje namenjen je nevladinoj organizaciji War child.

Ni mlađe generacije nisu prespavale godinu

Ni ljubitelji nešto aktuelnijeg, mlađeg i mekšeg zvuka nisu u 2020. godini ostali uskraćeni za novu muziku.

Najpopularnije pop pevačice današnjice bile su itekako vredne i inspirisane. Nove albume su ove godine objavile Lejdi Gaga, Selena Gomez, Arijana Grande, Majli Sajrus i sve popularnija Dua Lipa koja možda ne zna odakle je ajvar, ali zna opasno dobro da peva.

Ipak, najzadovoljniji su fanovi Tejlor Svift koji su u razmaku od samo nekoliko meseci, gotovo nenajavljeno, na preslušavanje dobili dva nova albuma.

Između Folklore i Evermore kritičari se teško odlučuju koji je bolji i neobičniji.

Ne ceo album, ali nekoliko novih pesama objavila je i Bili Ajliš, jednako angažovana i u izbornoj kampanji Džoa Bajdena. 

Zapaženo je širom sveta prošao i na vrh mnogih top-lista se popeo i album After Hours kanadskog muzičara i tekstopisca poznatog pod umetničkim imenom "The Weeknd".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво