Читај ми!

Punoletstvo emisije „Bunt“ i beogradskog „Bir festa“

U 2020, osamnaest godina kontinuiranog trajanja, razvoja i uspeha beleže emisija „Bunt“ – najdugovečnija TV emisija o rokenrolu, i „Beogradski festival piva“ ("Belgrade Beer Fest"), manifestacija koja svake godine okupi 500.000 posetilaca. Ovim povodom, pripremaju se tri specijalne emisije „Bunt“ – prva je na programu 23. decembra na Drugom programu RTS-a.

Bunt je jedina rok emisija koja je opstala na nekoj televiziji i to u kontinuitetu 18 godina – u celom regionu i jedna je od najdugovečnijih emisija na RTS-u. Nacionalna platforma za neafirmisane autore i muzičare – „Bunt rok festival“ RTS-a, proistekao je 2015. iz emisije Bunt

Za 18 godina emisije Bunt na RTS-u, realizovano je oko 500 emisija, Branka Glavonjić i njeni saradnici intervjuisali mnogobrojne ličnosti iz sveta muzike, umetnosti i predstavnika kreativne industrije. Kroz „Bunt rok festival“ RTS-a prošlo je 800 muzičara, a 120 njih je dobilo šansu da se predstavi na sceni. PGP RTS će uskoro objaviti album, CD sa najboljim pesmama dosadašnjih pet „Bunt rok festivala“.

Sa druge strane, na binama „Bir festa“ je za ovih 18 godina, ostvareno je skoro 1.000 nastupa muzičara iz Srbije i sveta, a festival svake godine poseti 500.000 ljudi. Od 200 muzičkih festivala u Evropi, samo dva su besplatna – jedan od njih je beogradski „Bir fest“.

Kako je došlo do ove inicijative, poveravaju autorka emisije Bunt, Branka Glavonjić, i Dejan Nikolić, programski urednik "Beogradskog bir festa" koji će u naredne tri emisije Bunt biti i gost voditelj.

Branka Glavonjić: „Sa 'Beogradskim bir festom' sarađujem od 2015. godine, kada je održan prvi 'Bunt rok festival'. Koncepcijski, delimo slične vrednosti i lako smo se prepoznali. Kao jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Srbiji i regionu, 'Beogradski bir fest' je oduvek davao prilike i prostor novim rok snagama, autorima i muzičarima – baš kao i moja emisija Bunt, iz koje je proizašao 'Bunt rok festival'.

Iz godine u godinu, naša saradnja je bila sve uspešnija. Posebno izdvajam prošlu godinu, kada je peti 'Bunt rok festival' imao svoju posebnu binu na 17. 'Bir festu'. To je bila velika čast i za emisiju Bunt i za BRF, a naravno, bilo je od izuzetnog značaja za mnogo mladih autora i muzičara koji su dobili jedinstvenu priliku da predstave svoj rad mnogobrojnoj publici tako velikog i značajnog festivala. Tri specijalna izdanja Bunta, koje pripremamo i preporučujemo vašoj pažnji – biće na programu RTS-a u sredu 23. decembra, zatim 30. 12. Treću specijalnu emisiju gledajte 13. januara 2021. Biće to svojevrstan nastavak saradnje između emisije Bunt i 'Bir festa'.“

Dejan Nikolić: „Zbog nemogućnosti da naše festivale održimo na tradicionalne načine i u punom obimu, a imajući u vidu obostranu više nego uspešnu saradnju, sasvim spontano smo došli do ideje da zajednički napravimo mali omaž, svojevrsnu retrospektivu naših emisija/ festivala, da se usput zabavimo i gledaoci i mi, a što je najvažnije – da pošaljemo poruku da se ne predajemo, da i na ovaj način doprinesemo da kultura i muzika prežive u ovim izazovnim vremenima i nađu puteve do svoje verne publike.“

Kroz tri naredne emisije Bunt, biće obeleženi još neki vrlo značajni jubileji: pola veka rok sastava „Ju grupa“, 40 godina bendova „Električni orgazam“ i „Obojeni program“, kao i tri decenije grupe „Kanda, Kodža i Nebojša“...  Na šta ste, kao osnivači i autori, najponosniji za ovih 18 godina? I možete li da se setite, nabrojite – ko je sve debitovao u emisiji Bunt odnosno prvi put u karijeri svirao na BBF za ovih osamnaest godina?

Branka Glavonjić: „Ponosna sam pre svega što je ovo jedina rok emisija koja je opstala na nekoj televiziji i to u kontinuitetu – u celom regionu. Takođe, ponosim se što je iz Bunta nastao Bunt rok festival. Mnogo je bendova prošlo kroz emisiju, bilo je tu fenomenalnih nastupa, odlične muzike, divnih razgovora, a atmosfera na snimanjima je uvek bila drugarska i pozitivna. Mnogi bendovi i autori su imali i svoje prve televizijske nastupe baš u Buntu. Naravno, svi bendovi sa Bunt rok festivala, a izdvojiću nastupe benda 'Ničim izazvan' i repera Smoke Mardeljana“.

Dejan Nikolić: „Za ovih 18 godina mnogo toga smo uradili, postigli i doživeli. Festival je svake godine rastao, unapređivao se  i obarao rekorde: u broju muzičara – učesnika koncertnog programa, u obimu ponude pivskih brendova, broja posetilaca, uglednih kompanija i institucija koje podržavaju ovu manifestaciju... Teško je izdvojiti neki poseban događaj ali recimo da smo jako ponosni što smo od 2019. godine izašli iz granica naše zemlje i u Crnoj Gori, na Cetinju, napravili 'Montenegro bir fest' koji je bio jako lep i uspešan festival“.

Emisija Bunt startovala je svoju 18. televizijsku sezonu ovog septembra na RTS-u. Zbog aktuelne epidemijske situacije 18. Belgrade Beer Fest nije održan, kao ni šesti „Bunt rok festival“. Ipak, Branka je prošlogodišnje pobednike bend „Lagana sreda“ odvela krajem leta na Hercegnovski strip festival gde su nastupili (i održali tradiciju „Bunt rok turneja“) a i vi ste ipak održali nekoliko koncerata sa potpisom "Beer fest"... 

„Održavanje 18. 'Bir festa' na Ušću ove godine u punom kapacitetu je bilo nemoguće. Zato smo u drastično smanjenom obimu i koliko su to uslovi dozvoljavali, uz poštovanje svih propisanih mera u okviru Cloud platforme ("Cloud Ada") održali nekoliko koncerata 'Beer fest bar' na Adi Ciganliji“, podseća Dejan Nikolić, programski urednik BBF.

Pošto koncerata i festivala „na starinski način“ izgleda neće biti u skorije vreme, da li ste razmišljali o nekim novim načinima komunikacije muzičara sa publikom?

Branka Glavonjić: „Kao i svi umetnici u celom svetu, tako i mi koji se bavimo predstavljanjem umetnosti, ne prestajemo da pokušavamo da iznalazimo i primenjujemo nove načine komunikacije. Osim na RTS 2, emisija Bunt se emituje i na kanalu RTS 3, tematskom kanalu RTS Muzika kao i na interaktivnoj platformi RTS Planeta. Dalje, osim na Jutjubu, gledaocima je dostupan i podkast svake emisije na sajtu RTS-a. Među našim pratiocima dominira mlađa populacija pa se trudimo da muzičari o čijem radu izvestavamo ili debituju u Buntu, kao i teme emisije Bunt – budu zastupljeni i na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Instagrama.

Naravno, kao i 'Bir fest', ustupamo prostor muzičarima – da sviraju u TV studiju emisije ili da premijerno emitujemo njihove video spotove. Predstojeće tri specijalne emisije koje pripremamo, takođe su na tom 'talasu'. Istovremeno, one su i jedan od lepih načina da se održi i unapredi jedna zdrava i lepa saradnja između jedine rok televizijske emisije i jednog od najvećih muzičkih festivala u regionu. Nastavićemo da radimo i dalje na tome, to je sigurno“.

Dejan Nikolić: „Ove tri specijalne emisije Bunt, zahvaljujući Branki i saradnji sa timom RTS-a jesu jedan od načina, primera kako se može komunicirati sa publikom i kako da muzičari ipak dođu do auditorijuma...Bunt i 'Belgrejd bir fest' će na ovaj način rekapitulirati i obeležiti svoje punoletne godine trajanja i razvoja, a nadamo se da ćemo makar malo doprineti i da se premosti ovo vreme u kom je nemoguće da se muzičari neposredno susretnu sa publikom. U zavisnosti od razvoja situacije u vezi sa restrikcijama javnih okupljanja, mi ćemo se prilagođavati. Do tada, ostaje nam nada da će se naši životi i poslovi uskoro vratiti u normalne tokove“. 

Punoletstvo emisije Bunt

Tokom osamnaest godina emitovanja TV emisije Bunt u kontinuitetu, kroz više od 500 polusatnih izdanja autorke Branke Glavonjić, predstavljeno je stvaralaštvo mnogobrojnih afirmisanih muzičara, umetnika, kreativaca. Mnogi od njih upravo su debitovali i karijere započeli u ovoj emisiji RTS-a. Pokrenuti su i podržani mnogi važni nacionalni kulturni projekti i akcije, institucije, manifestacije i festivali.

Specifičan, stalno rastući auditorijum ove emisije (deo pratilaca je uz Bunt na RTS-u i stasavao svih ovih godina) naročito je podržao pokretanje nacionalne platforme za afirmaciju novih autora i stvaralaca – „Bunt rok festival“ pre šest godina. Samo kroz ovaj projekat emisije Bunt je za pet godina prošlo 800 bendova, od kojih je njih 120 dobilo priliku da predstavi svoj rad, debituje na sceni i u tv studiju Javnog medijskog servisa Srbije.

Punoletstvo „Beogradskog bir festa“

„Beogradski bir fest“ jedan je prijatelja i partnera RTS-ovog „Bunt rok festivala“. Prošle godine je, uz tri bine osnovnog muzičkog programa „Belgrejd bir festivala“, bila postavljena i četvrta, „Bunt rok bina“ na kojoj je tokom pet festivalskih dana nastupilo oko 40 mladih bendova i autora projekta „Bunt rok festival“.

Kvalitetom organizacije i sadržaja, ali i masovnošću, „Beogradski bir fest“ je postao svojevrsni brend naše prestonice. Organizatori, „Beogradska kulturna mreža“, istrajavaju svih ovih godina u misiji da različitim muzičkim žanrovima spajaju kulture i nacije. Od 200 velikih muzičkih festivala u Evropi, samo dva su besplatna. Jedan od njih je "Beer Fest", koji od prvog dana i evo 18 godina, kulturom i zabavom istajava u svojoj misiji da pozitivno menja društvo. 

Od 2019. godine "Beer Fest" je postao deo nove festivalske platforme "Cloud Festivals", koja objedinjuje tri muzička festivala na beogradskom Ušću: "Belgrade Beer Fest", "Music Week" i „Noć muzike“.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије