Читај ми!

U čast Betovena - na RTS-u igrani film i koncert iz Bona

Muzička redakcija Zabavnog programa Radio- televizije Srbije aktivno učestvuje u obeležavanju 250-godišnjice rođenja velikog kompozitora Ludviga van Betovena. Iako je pandemija korona virusa znatno umanjila obim koncerata posvećenih opusu muzičkog velikana, tokom čitave godine njegova dela čula su se širom sveta.

U susret Betovenovom rođendanu, u Jutarnjem programu RTS-a, gostovali su Odgovorni urednik Muzičke redakcije Silvana Grujić i reditelj Petar Stanojlović koji su pričali o obeležavanju Betovenove godišnjice, o tome šta je sve planirano, a šta ostvareno. 

„Pandemija je pokvarila planove, ali je mnogo koncerata i ostvareno. Ti koncerti su snimljeni i biće emitovani ovih dana. Ono što je bilo interesantno je da je u maju trebalo putem televizijske mreže da se ostvari globalno izvođenje Ode radosti, Ludviga van Betovena. To nije realizovano, ali je realizovan jako lep projekat Nova evropska pesmarica", istakla je Silvana Grujić.

„Snimljen je divan spot i dobili smo privilegiju da se bavimo umetnošću, jer su retki umetnički spotovi. To je umetnički događaj koji priča da je u mestu Golubinci u Sremu, živela velika Betovenova ljubav. I ko zna koliko je nota komuniciralo između Srbije i mesta gde se ona tada nalazila", rekao je Petar Stanojlović.

Dodaje, da kao i u svakoj dramaturgiji, ne možete imati srećnu ljubav, mora nešto da se desi.

„Zadatak je bio da se napiše zanimljiva priča originalnog žanra, angažovali smo kompozitora Dragoljuba Ilića koji je komponovao pesmu Zauvek tvoj, zauvek svoj. Pesma je inspirisana Betovenovim pismima dragoj, a interpretator je Bojana Stamenov", rekla je Silvana Grujić.

„Kada kažete Betoven, možete samo da se naklonite i da režirate. Ta nasušna potreba za izražavanjem u ovim vremenima je upravo rezultirala ovim projektom. Lično mislim da je ovo jedna imunizacija društva", istakao je reditelj Petar Stanojlović.

„Centralni datum je 17. decembar kada će se na Drugom programu RTS-a emitovati igrani film o Betovenu i njegovom životu, a posle toga pratićemo muzički prenos iz Bona. Inače proslava ovog jubileja posvećenog Betovenu, počinje večeras na kanalu RTS Klasika, a u 20.15 biće premijerno emitovana i Nova evropska pesmarica dodaje Silvana Grujić.

Takođe dodaje da će se novogodišnji koncert iz Beča održati u malo izmenjenom formatu, a publika će imati priliku da se uključi u sam koncert.

Tehnologija je doprinela nekom novom jeziku i treba je koristiti, jer nam daje mogućnost da komuniciramo sa lepotom, zaključio je reditelj Petar Stanojlović.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара