Читај ми!

„Cura kose raspletala“ – pesma za sva vremena

Ovih dana PGP RTS je objavio digitalno izdanje pesme „Cura kose raspletala“ što je i bio povod za gostovanje pevača Ranka Šemića u Jutarnjem programu.

Novu narodnu pesmu Cura kose raspletala u izvođenju Ranka Šemića ovih dana se pojavila u digitalnom izdanju PGP RTS-a.

Gost Jutarnjeg programa, pevač Ranko Šemić, inače rođeni Prizrenac, ceo život, ali i bogatu muzičku karijeru je posvetio negovanju najlepših pesama sa Kosova i Metohije.

Tekst za pesmu Cura kose raspletala je napisao Dragan Dević, a muziku i aranžman je uradio Aleksandar Kovačević. Prateći vokal je bila Slađana Kovačević, a sve je to uobličio u spot Zoran Trifunović i njegova ekipa, za potrebe Turističke organizacije Zlatibora.

Ova pesma je ujedno i uvod u peti album Ranka Šemića, koji napominje da iako ga smatraju pre svega za pevača kosovskih narodnih pesama, da on peva i ostalu lepu, narodnu muziku.

„Odavno se ovakva pesma nije pojavila na ovim prostorima i veoma sam zadovoljan zbog toga“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Prve snimke Ranko Šemić je objavio za RTV Prištinu, a potom je 90-tih i za Zvučni arhiv Radio Beograda otpevao stare prizrenske pesme sa Velikim narodnim orkestrom. Bio je član nekoliko ansambala, ali i solista. Nastupao je i osvajao nagrade na brojnim festivalima i manifestacijama, a nastupa često i u inostranstvu.

„Nažalost, ni jedan od snimaka napravljenih za Arhiv Radio Prištine danas ne može da se čuje, ali se nadamo da ćemo jednog dana uspeti da to uzmemo i sačuvamo“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Branko Šemić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара