Čitaj mi!

Pola veka Ju grupe u RTS klubu: Sviraćemo dok nas prsti budu služili

U RTS klubu u Svetogorskoj ulici, u galerijskoj postavci „Pogled sa šanka“ koju čine fotografije svirki legendarnog benda koje je proteklih pet godina fotografisao #WoodRS - ugostili smo Žiku i Dragog Jelića, muzičke legende koje su već pet decenija ne samo muzički već i pravi uzori - kao ličnosti.

Na promociji su govorili: Vladimir Grajić direktor PGP RTS-a, Natalija Cajić u ime „Jugoton-Kroacija rekordsa“, Darko Lungulov – reditelj dokumentarnog filma „Ju grupa“ –priča o bratstvu u jedinstvu i Goran Jović, koji je objavio na vinilu poslednja dva albuma koja nisu bila do sada objavljena i kao ploče.

Istorijat „Ju grupe“, braća Jelići dele na period od kada su svirali bez Petra i ovaj od kada je sin njihovog trećeg brata Radeta – Petar Jelić, njihov član. Petar je svoje stričeve i sve nas pozdravio video-porukom iz Švedske.

U vidu video-čestitki, „Ju grupu“ su pozdravile brojne kolege muzičari iz Srbije i regiona: Momčilo Bajagić Bajaga, Hus („Parni Valjak“), Vlatko Stefanovski, Gile („Električni orgazam“,) „Zana“ – Žika i Jelena, Kiki („Piloti“), dr Nele Karajlić, Gale („Kerber“), Nikola Čuturilo, Dejan Cukić, Dragoljub Đuričić (dve godine bio član grupe), kompozitor nekoliko prvih pesama „Ju grupe“ Radosav Graić, fotograf svetske reputacije Brajan Rašić, Aleksa Jelić (sin, brat i bratanac članova „Ju grupe“), Boris Novković, Igor Lazić Nigor (koji je napisao čestitku u stihu) i Marko Luis.

Uz zahvalnost „Ju grupi“ na stalnoj podršci „Bunt rok festivala“ RTS- a, u ime mladih novih snaga čestitke su poslali pobednici prvog i trećeg BRF, bendovi „Dingospo Dali“ i „Viva vops“.

I to nije sve. Čestitku „Ju grupi“ povodom prvih pola veka benda je poslala i Bisera Veletanlić kao i Tihomir Pop Asanović, Vasil Hadžimanov, Vedran Božić, Jurica Pađen, predstavnici bendova „Kanda, Kodža i Nebojša“ i „Autopark“, zatim Zoran Stefanov iz „Iskaza“, a Lama i njegova „Bolesna štenad“ su (poput benda „Viva Vops“), svoju čestitku „Ju grupi“ – otpevali...

Reditelj dokumentarca koji je u pripremi, Darko Lungulov nam je ustupio ekskluzivno deo materijala iz filma pa smo saznali šta su o „Ju grupi“ rekli – Koja, R.M. Točak, Dragoljub Đuričić i Peca Popović.

Promocija je bila zatvorenog tipa zbog zdravstvenih preporuka u vezi sa pandemijom, ali su Dragi i Žika odgovorili na desetak pitanja novinara redakcija RTS (Zoran Stanojević), Večernje novosti (Milan Ćunković), RTV Vojvodina (Aleksandar Filipović, emisija Tablioid), magazina Nedeljnik (Branko Rosić).

Iz Crne Gore novinarka Pobjede Dragana Erjavšek je takođe poslala pitanje, a iz Hrvatske je pitanje poslao Nikola Knežević, muzički urednik u „Kroacija rekordsu“. Novinarke portala Mondo (Marija Atanasković) i Hedlajner (Marija Karan) takođe su poslale zanimljiva pitanja na koja su odgovorili Žika i Dragi Jelić.

Najdirljiviji trenutak ovog događaja je sigurno onaj kada su braća Jelić jedan drugome zahvalili na podršci, ljubavi, razumevanju i saradnji...

Za kraj, Žika i Dragi su svima zahvalili na podršći i ljubavi, predstavili svoje planove za iduću godinu koda će biti predstavljena i antologija o „Ju grupi“ i najavili veliki rođendanski koncert u junu.

Još su poručili: „Hvala svima, budite nam dobro, a mi ćemo svirati sve dok nas budu služili prsti.“

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">