Čitaj mi!

Sabor 2020: Deset kompozicija u finalu, upražnjeno još samo šest mesta

Poznato je deset kompozicija i izvođača koji će se u velikom finalu „Sabora narodne muzike Srbije 2020“ nadmetati za pobedu. Nakon sinoć održane pete takmičarske večeri, novi finalisti su Miroslava Milutinović, koja je izvela pesmu „Rame uz rame“ i Ibro Selmanović, koji je nastupio sa pesmom „Dobri ljudi“ .

Poznato je deset kompozicija i izvođača koji će se u velikom finalu „Sabora narodne muzike Srbije“ nadmetati za pobedu. Nakon sinoć održane pete takmičarske večeri, novi finalisti su Miroslava Milutinović, koja je izvela pesmu Rame uz rame i Ibro Selmanović, koji je nastupio sa pesmom Dobri ljudi.

Osam takmičarskih kompozicija i pevača, koji su se u petoj emisiji „Sabora 2020“ nadmetali za plasman u finale bili su:

Ibro Selmanović Dobri ljudi

Jasna Đokić Moje suze lede kišu

Ferid Avdić Da te nije kafano

Miloš Radovanović Ne verujem njoj

Bojan Stamenković i Mina Milićević Pevaj mi dok ti sviram

Renato Henc Ona mi se udaje

Miroslava Milutinović Rame uz rame

Dragan Pantić Smederevac Nema tebe, nema pesme

Na osnovu glasanja članova stalnog stručnog žirija „Sabora 2020“ (Merima Njegomir, Ljubiša Pavković i Dejan Petrović), uz pridružene članove u petoj emisiji –
Veru Matović i Andriju Bajića, najviše poena osvojile su pesme koje su izveli Miroslava Milutinović Rame uz rame i Ibro Selmanović Dobri ljudi.

Miroslava Milutinović je izvela pesmu Rame uz rame, kompozitora Slavka Stefanovića Slavkonija, tekstopiscaTijane Vinčić i aranžera Joce Stefanovića.

Kompozitor i aranžer pesme Dobri ljudi koju je izveo Ibro Selmanović, je Mirko Šenkovski Džeronimo a tekstopisac Dragana Kajtazović Šenkovski.

U svakoj emisiji, udruženje SEMUS nagrađuje po dvoje istaknutih umetnika narodne muzike prestižnim stručnim priznanjima. Sinoć je „Nagrada za životno delo“ uručena Andriji Bajiću, a priznanje „Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije“ dodeljeno je Veri Matović.

Kroz ukupno osam kvalifikacionih emisija manifestacije „Sabor narodne muzike Srbije 2020“, nove hitove će, uz pratnju tri orkestra, otpevati ukupno 64 pevača. Iz svake emisije, dve kompozicije koje osvoje najviše glasova stručnog žirija idu direktno u finale.

U devetoj, finalnoj emisiji, koju ćemo (ukoliko sve bude teklo po planu) pratiti uživo, za najveća priznanja ovogodišnjeg Sabora, nadmetaće se autori i izvođači ukupno 16 kompozicija.

Audio-snimci svih takmičarskih pesama ovogodišnjeg Sabora objavljeni su na zvaničnom Jutjub kanalu RTS-a „Najlepše narodne pesme“, kao i video-snimci svih nastupa pevača iz prve tri kvalifikacione emisije.

Takođe, pet do sada održanih/emitovanih takmičarskih emisija Sabor 2020, možete pogledati na zvaničnom Jujub kanalu „RTS Zabava“.

Sve pesme „Sabora narodne muzike Srbije 2020“ se izvode uživo u studiju RTS-a na Košutnjaku, uz pratnju tri orkestra (koji se smenjuju iz emisije u emisiju): Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića, Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića i Narodni orkestar RTS-a, pod upravom Vlade Panovića.

Voditelji „Sabora narodne muzike Srbije 2020“ su Marija Veljković Milovanović i Srđan Ivanović.

Stalni članovi Stručnog žirija „Sabora 2020“ su Merima Njegomir, Ljubiša Pavković i Dejan Petrović, a uz njih je, u svakoj emisiji, u ovoj ulozi još po još dvoje eminentnih ličnosti domaće narodne muzike.

Festival novih kompozicija zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanje na stvaralaštvo doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">