Čitaj mi!

Sabor narodne muzike Srbije: Još dve pesme u finalu

Posle druge takmičarske večeri „Sabora 2020“ na RTS-u, dobili smo još dve pesme koje će se u velikom finalu manifestacije nadmetati za pobedu. Stručni žiri je najviše bodova dodelio pesmama „Razvedena“, koju je izvela Mina Kostić i pesmi koju je otpevala Nataša Stajić „Rođena da tebi pripadam“.

Festival novih kompozicija narodne muzike, „Sabor 2020“, održava se u formi televizijskih emisija koje možete pratiti ponedeljkom od 22.05 na Prvom programu RTS-a. Zvezde ovog projekta su autori, kompozitori, aranžeri, tekstopisci jer je „Sabor“ posvećen onima koji stvaraju narodnu muziku.

Osam takmičarskih kompozicija, koje su se u drugoj emisiji „Sabora 2020“ nadmetale za plasman u finale izveli su: Neša Pećanac Tugujem za oboje, Raša Pavlović Tamo, Mina Kostić Razvedena, Miladin Vuković Miločajac Hej, lađaru, drugaru, Petar Nisić Tajna ljubav, Nataša Stajić Rođena da tebi pripadam, Dragi Domić Gde je Sunce i Slaviša Vujić Zamrzla se Morava pa ćuti.

Na osnovu glasanja članova stalnog stručnog žirija „Sabora 2020“ – Merima Njegomir, Ljubiša Pavković i Dejan Petrović, uz pridružene članove u drugoj emisiji – Anu Bekutu i Dragana Kojića Kebu, najviše poena osvojile su pesme koje su izvele Mina Kostić (Razvedena) i Nataša Stajić (Rođena da tebi pripadam). Ove dve kompozicije će se u finalu takmičiti za prestižne nagrade manifestacije „Sabor narodne muzike Srbije 2020“.

Kompozitor i teksopisac pesme Razvedena koju je otpevala Mina Kostić je Hasan Dudić, a aranžman je uradio Jovica Jović.

Numeru Rođena da tebi pripadam, koju je izvela Nataša Stajić, komponovao je Vladimir Stajić, autor teksta je Saša Rakić, a aranžer Aleksandar Sofronijević.

U svakoj emisiji, udruženje SEMUS nagrađuje po dvoje istaknutih umetnika narodne muzike prestižnim stručnim priznanjima. Sinoć je „Nagrada za životno delo“ uručena Draganu Kojiću Kebi, a priznanje „Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije“ dodeljeno je Ani Bekuti.

Kroz ukupno osam kvalifikacionih emisija manifestacije „Sabor 2020“, nove hitove uz pratnju tri orkestra, otpevaće 64 pevača. Iz svake emisija, dve kompozicije koje osvoje najviše glasova stručnog žirija idu direktno u finale.

U devetoj, finalnoj emisiji, koju ćemo (ukoliko sve bude teklo po planu) pratiti uživo, za najveća priznanja ovogodišnjeg Sabora, nadmetaće se autori i izvođači 16 kompozicija.

Audio-snimci svih takmičarskih pesama ovogodišnjeg Sabora objavljeni su na zvaničnom Jutjub kanalu RTS-a „Najlepše narodne pesme“, kao i video-snimci šesnaest kompozicija, iz prve i druge kvalifikacione emisije.

Takođe, prve dve TV emisije „Sabor 2020“ možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu „RTS Zabava".

Sve pesme „Sabora narodne muzike Srbije 2020“ izvode se uživo u studiju RTS-a na Košutnjaku, uz pratnju tri orkestra (koji će se smenjivati iz emisije u emisiju): Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića, Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića i Narodni orkestar RTS-a, pod upravom Vlade Panovića.

Voditelji „Sabora narodne muzike Srbije 2020“ su Marija Veljković Milovanović i Srđan Ivanović.

Stalni članovi Stručnog žirija „Sabora 2020” su Merima Njegomir, Ljubiša Pavković i Dejan Petrović, a uz njih će, u svakoj emisiji, u ovoj ulozi biti po još dvoje eminentnih ličnosti domaće narodne muzike.

Festival novih kompozicija zajednički osmislili su Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanje na stvaralaštvo doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.

broj komentara 0 pošalji komentar