Читај ми!

Svetski klavirski virtuoz Deneš Vajron 5. novembra na Kolarcu

Nakon uspešno organizovane prve sezone i koncerata prestižnih pijanista Borisa Berezovskog, Denisa Kožuhina, Jevgenija Sudbina i Elizabet Leonske, „Pijano lend“ i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru „Stenvej end sans koncertne sezone 2020/2021“ zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma, kao i da promovišu instrument „Stenvej end sansa“, jedinstven po svom kvalitetu.

Prvi koncert „Stenvej end sans koncertne sezone 2020/2021“ beogradskoj publici će predstaviti jedno od najznačajnijih imena mađarskog i svetskog pijanizma, Deneša Varjona.

Prvi koncert treće Stenvejeve koncertne sezone biti realizovan u saradnji sa CEBEF-om, a u okviru 52. Bemusa, uz podršku Prijatelja Stenvejnove koncertne sezone, Mađarskog kulturnog instituta „Kolegijum Hangarikum“.

Na program su dela Betovena, Šumana i Bele Bartoka. Cena ulaznica 1.500 dinara.

„Kroz svoju muziku i sviranje, Varjon pokazuje ono najvrednije: sposobnost sviranja koja u vama budi želju da iznova i drugačije slušate i čujete već poznato“, saznajemo u britanskom Indipendentu.

„Njegovo izvođenje nije kontraverzno ili ekscentrično; njegovo držanje je skromno i mirno. Njegove interpretacije su elegantne, strastvene i uvek tehnički impresivne, a njegova ubedljiva umetnost sviranja, superiornija je od brojinih poznatih pijanista koji redovno nastupaju na glavnoj sceni Karnegi hola“, pohvale stižu i iz Njujork tajmsa.

Senzacionalna tehnika, duboka muzikalnost, širok spektar interesovanja učinili su Deneša Varjona jednim od najuzbudljivijih i najcenjenijih učesnika međunarodnog muzičkog života. Njegov univerzalni muzički talenat očigledan je u njegovom radu.

Odličan solista, prvoklasni kamerni muzičar, umetnički vođa festivala, veoma traženi klavirski pedagog.

Biografija Deneša Varjona

Rođen je u Budimpešti 23. februara 1968. godine. Diplomirao na Muzičkoj akademiji „Franc List“, 1991. godine, gde su mu profesori bili Šandor Falvai, Giorgi Kurtag i Ferenc Radoš. Paralelno sa studijama bio je redovni učesnik međunarodnih majstorskih kurseva kod ser Andraša Šifa.

Deneš Varjon je osvojio prvu nagradu na Nacionalnom pijanističkom takmičenju Mađarskog radija, na takmičenju kamerne muzike „Leo Viner“ u Budimpešti i na takmičenju „Geza Anda“ u Cirihu. Dobitnik je nagrade „Franc List“, „Šandor Vereš“ i nagrade „Bartok–Pastoi“ (priznanje mađarske vlade).

Kao kruna njegovog umetničkog rada je ovogodišnje prizanje, nagrada „Košut“, najveće priznanje države Mađarske za rad na polju kulture i umetnosti.

Deneš Varjon je traženi solista na scenama prestižnih koncertnih sala, od njujorškog Karnegi hola do bečkog Koncerthausa i londonskog Vigmor hola.

Rado je viđen kao koncertni solista u vodećim svetskim simfonijskim orkestrima (Budimpeštanski festivalski orkestar, orkestar Tonhal, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Sanktpeterburški filharmonijski orkestar, Kamerni orkestar Evrope, Ruski nacionalni orkestar, Kremerata Baltika, Akademija Svetog Martina u poljima).

Među dirigentima s kojima je sarađivao nalaze se sir Georg Solti, Šandor Veg, Ivan Fišer, Adam Fišer, Hajnc Holiger, Horst Stain, Leopold Hager, Zoltan Kočiš.

Kamerna muzika ima posebnu i važnu ulogu u muzičkom životu Deneša Varjona. Smatran jednim od najvećih kamernih muzičara i redovno sarađuje sa istaknutim partnerima kao što su Stiven Iserlis, Tabea Cimerman, Kim Kaškašijan, Jerg Vidman, Leonidas Kavakos, Andraš Šif, Hajnc Holiger, Mikloš Perenij, Džošua Bel.

Takođe često nastupa sa suprugom Izabelom Simon, sviraju zajedno u četiri ruke. U protekloj deceniji organizovali su i vodili nekoliko festivala kamerne muzike, a najnoviji je bio kamara.hu na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti.

Poslednjih godina Varjon je izgradio blisku saradnju sa Alfredom Brendelom: njihov zajednički projekat „List“ predstavljen je, između ostalog, u Velikoj Britaniji i Italiji, a Varjon se redovno pojavljuje i na vodećim međunarodnim festivalima od Marlbora do Salcburga i Edinburga.

Snimao je za izdavačke kuće „Nakos“, „Kapričio“ i „Hungaroton“ uz priznanje kritike. „Teldek“ je objavio CD "Hommage à Paul Klee" Šandora Vereša (u izvođenju sa Andrašom Šifom, Hajncom Holigerom i orkestrom Budimpeštanskog festivala).

Njegov snimak "Hommage à Geza Anda" (PAN Klasik Švajcarska) dobio je veoma važna međunarodna priznanja. Njegov samostalni CD sa delima Berga, Janačeka i Lista objavljen je 2012. godine u izdanju ECM-a. Godine 2015. snimio je Šumanov koncert za klavir sa VDR-ovim Simfonijskim orkestrom i Hajncom Holigerom, i svih pet Betovenovih koncerata za klavir sa grupom „Koncerto Budapest“ i Andrašom Kelerom. Takođe radi za „Henleovu“ ediciju Urtekt.

Deneš Varjon je od 2018. redovan profesor na studijskim programima Akademije Kronberg u Nemačkoj.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво