Čitaj mi!

Stiže „Tvrđava“, novi album Crvene jabuke

Brojni obožavaoci „Crvene jabuke“, jedne od najpopularnijih pop grupa u regionu, već nekoliko nedelja sa nestrpljenjem očekuju novi studijski album „Tvrđava“. Najavljen istoimenim singlom i spotom, legendarni i nezamjenjivi Dražen Žerić Žera pokazao je zašto je grupa na samom vrhu već punih 35 godina.

Nepogrešiva balada Tvrđava autora Mirka Šenkovskog Geronima i Dragane Kajtazović Šenkovski, obojana Žerinim prepoznatljivim vokalom na prvu je osvojila obožavaoce.

Gost u pesmi je poznati sarajevski glumac Josip Pejaković kojeg starije generacije pamte po monodramama Oj, živote, On meni nema Bosne i drugih. Pesmu Tvrđava prati odličan igrani spot čiju režiju potpisuje redatelj Dalibor Mrdić.

Nedugo nakon naslovne numere, radijski i televizijski etar zatresla je još jedna pesma, Aleje ljubavi u kojoj je Žera gost Željku Samardžiću.

Regionalne zvezde su za potrebe ovog spota prešle, u otežanim uslovima zbog pandemije koronavirusom, gotovo 5.000 kilometara u kombiju povezujući slikom i pesmom nekoliko gradova u regionu.

Ljubav, zajedništvo i empatija snažna su poruka pesme koja nam je itekako potrebna u sadašnjim oklonostima života.

Josip Pejaković gost je i u autorskoj pesmi Moj brate, a osim njega i Željka Samardžića ovaj album nosi još nekoliko saradnji. Bojan Žerić Zero gost je u pesmi Gloria, Rijad Gvozden recituje u pesmi Ljeto, a u pesmi Šta kad poljubaca nema gostuje Alen Hrbinić.

I ovaj album, poput svojih prethodnika Nokturno i Sarajevo 1985. - 2020, jednostavnog je likovnog oblikovanja čime se Žera drži odluke donešene 2017. godine nakon smrti poznatog sarajevskog grafičkog dizajnera Davora Papića.

Upravo je on svojim sjajnim idejnim rešenjima dao značajan doprinos prepoznatljivom imidžu „Crvene jabuke“, a sve buduće naslovnice njihovih albuma bit će crne ili bele s logom grupe. Na novom albumu Žera mu je i posvetio pesmu Nebesko platno.

Većinu pesama na novom albumu potpisuju Mirko Šenkovski Džeronimo, koji uz Dražena Žerića potpisuje i gotovo sve aranžmane pesama, i Dragana Kajatazović Šenkovski.

Ostatak autorske ekipe čine Dino Muharemović, Laris Pašalić, Samir Kadirić, Željko Krznarić, Dragan Spajić Gale i Mirosav Stolica. Muzičku produkciju celog albuma potpisuju Mirko Šenkovski Geronimo, Dražen Žerić, Laris Pašalić i Marin Meštrović.

Trideset i pet godina je iza njih, obeležili su mladost nekoliko generacija, stvorili bezvremenske hitove, a svoju dugovečnost i popularnost u regiji tumače iskrenim odnosom prema publici. Dvadeset i drugi album s petnaest novih pesama je pred nama s novim hitovima koje će nadamo se uskoro zapevati na koncertu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">