Читај ми!

Muzičko-scenski spektakl jermenskog virtuoza i njegovog ženskog orkestra

Jermenski violinista Hačatur Almazjan, vođa i solista ženskog ansambla „Almazjan simfoni“, nastupa u Beogradu i Novom Sadu. Na koncertu „Dvanaest godišnjih doba“ učestvuju i glumica Sloboda Mićalović, balerina Tatjana Tatić, ruski sopran Svetlana Aksenova, a peščanu animaciju stvara ukrajinska umetnica Ksenija Simonova.

Nakon saradnje sa Emirom Kusturicom na filmu Na mlečnom putu i trostrukog učešća na festivalu „Egzit“, violinista i producent Hačatur Almazjan privodi kraju pripreme za nov muzički spektakl. Naravno, sa orkestrom koji je osnovao.

„To je bio neki eksperiment, jer ja sam shvatio da krosover nema tabu, možeš da radiš šta hoćeš i tu je stvar znanja i ukusa da ne prelaziš neke granice“, objašnjava Hačatur.

Upravo su znanje i iskustvo razlog što program „Dvanaest godišnjih doba“, vešto kombinuje popularnu muziku Antonija Vivaldija, zanosni tango u godišnjim dobima Astora Pjacole i savremeno delo Vače Šarafjana.

Svetska permijera kompozicije jermenskog autora ima i nadogradnju na sceni – i stihove Crnjanskog, ali i stvaranje peščane animacije.

„Osnovu za priču ranije osmislim. Slikam uz muziku koja teče u vremenu i podseća me, kao otkucaji sata, da ubrzam ili usporim pokrete. Sve je nalik na ples uz dobro poznatu koreografiju. Ljudi na mojim slikama su uvek različiti, njihova lica nikad nisu ista, jer ja to ne mogu da kontrolišem. To je deo moje umetnosti“, navodi ukrajinska umetnica Ksenija Simonova.

Atraktivno i sa dozom iznenađenja, „Almazjan simfoni“ uvek nastupa na taj način. I u sedištu Uneska u Parizu, ili Dubaiju, Singapuru, Antverpenu.

Šta je novo?

Umesto muzike na granici zabave koja se do sada podrazumevala u njihovim nastupima, na koncertima u Beogradu i Novom Sadu orkestar okreće novu stranicu – vraća se klasici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво