Čitaj mi!

Muzičko-scenski spektakl jermenskog virtuoza i njegovog ženskog orkestra

Jermenski violinista Hačatur Almazjan, vođa i solista ženskog ansambla „Almazjan simfoni“, nastupa u Beogradu i Novom Sadu. Na koncertu „Dvanaest godišnjih doba“ učestvuju i glumica Sloboda Mićalović, balerina Tatjana Tatić, ruski sopran Svetlana Aksenova, a peščanu animaciju stvara ukrajinska umetnica Ksenija Simonova.

Nakon saradnje sa Emirom Kusturicom na filmu Na mlečnom putu i trostrukog učešća na festivalu „Egzit“, violinista i producent Hačatur Almazjan privodi kraju pripreme za nov muzički spektakl. Naravno, sa orkestrom koji je osnovao.

„To je bio neki eksperiment, jer ja sam shvatio da krosover nema tabu, možeš da radiš šta hoćeš i tu je stvar znanja i ukusa da ne prelaziš neke granice“, objašnjava Hačatur.

Upravo su znanje i iskustvo razlog što program „Dvanaest godišnjih doba“, vešto kombinuje popularnu muziku Antonija Vivaldija, zanosni tango u godišnjim dobima Astora Pjacole i savremeno delo Vače Šarafjana.

Svetska permijera kompozicije jermenskog autora ima i nadogradnju na sceni – i stihove Crnjanskog, ali i stvaranje peščane animacije.

„Osnovu za priču ranije osmislim. Slikam uz muziku koja teče u vremenu i podseća me, kao otkucaji sata, da ubrzam ili usporim pokrete. Sve je nalik na ples uz dobro poznatu koreografiju. Ljudi na mojim slikama su uvek različiti, njihova lica nikad nisu ista, jer ja to ne mogu da kontrolišem. To je deo moje umetnosti“, navodi ukrajinska umetnica Ksenija Simonova.

Atraktivno i sa dozom iznenađenja, „Almazjan simfoni“ uvek nastupa na taj način. I u sedištu Uneska u Parizu, ili Dubaiju, Singapuru, Antverpenu.

Šta je novo?

Umesto muzike na granici zabave koja se do sada podrazumevala u njihovim nastupima, na koncertima u Beogradu i Novom Sadu orkestar okreće novu stranicu – vraća se klasici.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">