Читај ми!

Ju grupa koncertom u Kombank dvorani obeležava 50 godina rada

Institucija jugoslovenskog i srpskog rokenrola Ju grupa započela je obeležavanje velikog, u regionu jedinstvenog jubileja – 50 godina postojanja – koncertom na svoj rođendan 29. novembra, u 20 časova u Kombank dvorani u Beogradu.

Koncert Ju grupe u nekadašnjem Domu sindikata, u okviru koncertnog serijala promoterske kuće „Long plej", Pod maskama, biće samo uvod i mala najava za narednu godinu, kada u očekivanim redovnim zdravstvenim okolnostima naš najdugovečniji bend priprema veliki slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obavešteni.

„Ju grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama. Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo", objašnjava basista Žika Jelić.

Od osnivanja 1970. godine do danas, sa neuništivom braćom Žikom i gitaristom i pevačem Dragim Jelićem na čelu, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednjih 25 i više godina treći stožer gitarista Petar Jelić, Ju grupa je objavila niz značajnih albuma, od prvenca Ju grupa (1973) do poslednjeg Evo stojim tu (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su Crni leptir, Čudna šuma, Kosovski božuri, Od zlata jabuka, Mornar, Dunavom još šibaju vetrovi.

„Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta i na koji način prihvati ljude i koliko dugo. Kad se desi, kao što se desilo sa Čudnom šumom, sa Leptirom, kao što se desilo sa puno pesama sa singlova, kao Kosovski božuri koje sviramo i dan-danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina. Možda čak i posle nas. To se pojavljuje kao želja svakog ko se bavi kompozitorskim radom", kaže Žika. 

Ju grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom „Idejni posed".

Na nastupu u zemunskom klubu „Sinagoga" 29. novembra iste godine, disk-džokej Zoran Modli (1948-2020) pozvao je publiku da im odabere ime.

Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od tada su postali Ju grupa.

Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike. Poseban autorski i svirački doprinos i trag ostavio je gitarista Miodrag Bata Kostić, a u bendu su tokom godine svirali bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković i gitarista Nedžat Maculja.

Ulaznice za koncert Ju grupe 29. novembra koštaju 1.800, 2.200 i 2.600 dinara preko mreže tickets.rs i u blagajni Kombank dvorane.

Koncerti serijala "Pod maskama" održavaju se u skladu sa trenutnim zdravstvenim propisima i preporukama, uz ograničen broj posetilaca, distancu, obavezno nošenje maski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи