Читај ми!

Šta kaže zakon – čija je Ekatarina Velika i ko sme da koristi to ime

Spor oko imena konkursa „EKV, tvoja pesma“, odnosno prava na korišćenje imena naše čuvene grupe izazvao je mnogo reakcija u javnosti. To je ujedno produbilo i pitanje o zaštiti autorskih prava kod nas.

Pisana i govorna, dramska, muzička, filmska, dela likovne umetnosti i fotografije – zajedničko im je da su autorska dela i podležu određenim odgovornostima i zaštiti.

„U zakonu jasno piše da intelektualnu svojinu nečiju može da koristi i drugo lice pod uslovom da mu vlasnik autorskog prava intelektualne svojine da odobrenje za to. To se zove ugovor o licenci. Ugovor o licenci se potpisuje između vlasnika autorskog prava ili intelektualne svojine i samog korisnika“, navodi advokat Nikola Travica.

Grupa „Ekatarina Velika“ je ostavila dubok trag u našoj muzici, to ime i danas živi, pa i kao tema polemike. Iz Zadužbine „Milana Mladenovića“ tvrde da je on još 1985. godine zaštitio ime EKV.

„Postoji više ciljeva. Jedno je očuvanje Milanovog lika i dela, zatim zaštita Milanovih autorskih prava i podsticanje umetničkog stvaralaštva kroz nagradu 'Milan Mladenović' koju smo ustanovili prošle godine i kroz neke druge akcije“, objašnjava Maja Maričić iz Zadužbine „Milana Mladenovića“.

U svom saopštenju u slučaju optužbi za zloupotrebu zaštićene intelektualne svojine,  Izdavačka kuća „Maskom“ navodi:

„Što se tiče konkursa 'EKV tvoja pesma', apsolutno je netačna insinuacija da je raspisan u ime Milana Mladenovića i EKV grupe. Odrednica EKV je vid obaveštenja zainteresovanim umetnicima o tome kakva vrsta i kvalitet muzike je potreban za učešće na konkursu i nije upotrebljena u komercijalne svrhe“.

„Zašto se onda konkurs ne zove Majkl Džekson ili Madona ili Elvis Prisli? Zato što bilo gde u svetu to ne možete da uradite. I u svetu i kod nas zna se šta su patenti, zna se šta su žigovi, zna se šta je zaštita imena“, naglašava Nikola Jovanović, upravnik Zadužbine „Milana Mladenovića“.

Slučajevi preuzimanja žiga ili imena nekog muzičkog benda poznati su i u svetu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво