Borba za septembarski deo Nišvila sa publikom

Uprkos upornosti organizatora „Nišvila“, festival se održava u onlajn formatu, ali se džez u Nišu ipak čuje jer se program emituje sa Letnje pozornice Niške tvrđave. Program je znatno smanjen jer se očekuje drugi deo „Nišvila“ sa publikom u septembru.

Pre samo godinu dana Tvrđava u Nišu bila je epicentar džeza, a čini se kao da je bilo davno. Sada nema uobičajene gužve u gradu, nema muzičara bar ne u broju na koji smo navikli. Festival se održava bez publike.

„Prosto smo hteli da napravimo omaž svim onim festivalima, manifestacijama koje su otkazane ove godine, bilo da su umetničkog karaktera, bilo da su vašari, sabori ili sva druga dešavanja. Svi smo gubitnici ove pandemije“, rekao je Ivan Blagojević, direktor „Nišvila“.

Izostao je i pozorišni festival u punom formatu. Osim gostiju iz Severne Makedonije, tu je beogradski Pan tetar i predstava Izolacionisti, rađena u Nišu.

„U situaciji u zemlji u kojoj su banje prepune i šetališta prepuna, a u pozorištima može da bude samo do 10 ljudi, ovo je naša borba i pokazivanje važnosti profesije kojom se mi bavimo“, istakla je Maja Mitić, selektorka.

„Narod bez kulture je nepostojeći narod. Mislim da je naša misija da se izborimo. Teško je zato što treba od nečega i da živimo, jako je teško, ali trudimo se svi zajedno i bravo za Nišvil“, kaže Olivera Vitorović iz beogradskog Pan tetatra.

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović javno je podržao održavanje festivala, iako je kaže zbog toga bio na meti kritike, ali i pohvala zaposlenih u kulturi.

„Dakle da sve manifestacije tog kulturnog, umetničkog značaja budu opet aktivne jer to će da izazove malo rasterećenje, psihološku pripremu za možda neophodnost da možda ponovo budemo u nekom ograničenju“, objasnio je Tiodorović.

Ipak, „Nišvil“ za sada planira da program sa publikom održi od 17. do 19. septembra.

„Ukoliko Vlada Srbije do 2. septembra odobri, recimo, 4.000 ili 5.000 posetilaca na prostoru većem od 20.000 metara kvadratnih, kakav je plato Niške tvrđave, a to znači četiri do pet metara kvadratnih po posetiocu, odnosno stolici njegovoj, onda će se steći uslovi da organizujemo festival. U protivnom odložićemo za period od 15. do 21. avgusta 2021. godine“, rekao je Blagojević.

Slika praznog gledališta ostaće simbol avgusta, meseca u kome Niš zbog festivala zna da bude najlepši, ali ne i ovog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво