Bilja Krstić i „Bistrik orkestar“ ponovo na okupu, snimljeno deset spotova

Nakon pauze, ponovo su se sastali Bilja Krstić i njen „Bistrik“, nastavljajući tamo gde su stali pre osam meseci.

„Nedavno smo završili snimanje spotova u Smedervskoj tvrđavi, a u toku su pripreme za gostovanje na novoj manifestaciji 'Sirogojno World Music Festivalu', koja će biti održana od 14. do 16. avgusta u Starom selu Sirogojno, na letnoj pozornici“. otkriva Bilja Krstić.

Pesme sa prethodnih albuma „Bistrika“, u kojima je publika do sada mogla da uživa isključivo pri koncertnim izvođenjima „Bistrik orkestra“, uskoro će biti ekranizovane – čak deset pesama dobiće svoju „sliku i priču“, ovekovečenu u ambijentu drevne tvrđave koju je u prvoj polovini 15. veka podigao despot Đurađ Branković.

„Dogodilo se da je baš sada, u stvari, pravo vreme da se uoči značajnog jubileja 'Bistrika' – 20 godina, pored novog albuma koji je u pripremi, objave i novi spotovi naših poznatih i kod publike itekako prihvaćenih starih pesama. Najpre smo odabrali pesme i najatraktivnijie delove tvrđave. Snimalo se i na lepom Dunavu, na brodu uz zidine tvrđave. Okupljena je proverena ekipa, reditelja, snimatelja sa kojom je 'Bistrik' već imao uspešnu saradnju: Nenad Nexy Jakovljević, Aleksandar Šekularac , Nevena Ristivojević...

Smederevska tvrđava je jedna od najvećih srednjovekovnih ravničarskih tvrđava u Evropi i poslednje veliko delo srpske arhitekture iz ovog perioda. I danas je prepoznatljiva po svojoj drevnoj otmenosti a sa atraktivnih 25 visokih kula, idealna je za snimanje spotova. To smo i sproveli, u dogovoru sa Nenadom Raičevićem, direktorom 'Haj-Faj mjuzika' i uz veliku podršku direktora Smederevske tvrđave, Gorana Jovšića, koji nam je je obezbedio besprekorne uslove za snimanje.

Sve je izgledalo čarobno. Jedini problem pravila je nesnosna vrućina, sunce je bukvalno pržilo. Dok smo snimali, smenjivali su se sunce i vetar, kiša nam je došla u jednom trenutku, a na kraju snimanja, pred sumrak, stigli su nam i komarci...

Snimali smo skoro12 sati ali se ne žalimo, uživali smo svi u čitavom procesu. Čak deset pesama 'Bistrika' će sada imati i svoju ekranizaciju.

Mnogo se radujem što će te pesme dobiti svoje prve video spotove, što će biti sačuvane i dostupne publici i na ovaj način. Uverena sam i da ovi naši muzički video spotovi itekako mogu imati i ulogu u promotivnom predstavljanju Srbije u svetu, pošto na najlepši način promovišu i predstavljaju naše najznačajanije kulturno nasleđe, a istovremeno i tradicionalnu muzičku matricu Srbije“, veruje Bilja Krstić.

Posle samo par dana odmora, „Bistrik“ se uputio na Zlatibor, tačnije na manifestaciju "Sirogojno online World Music Festival". Tamo će ovog vikenda održati koncert i radionicu, ovog puta bez publike.

„Biće to 'nulto izdanje' manifestacije, zbog poznate trenutne situacije sa koronom, mnogi događaji su otkazani, a mi smo prilagodili program i preduzeli sve mere koje podrazumeva ovo vreme. Nadam se da ćemo se već sledeće godine družiti kao nekada sa publikom i uživati uz raznovrstan i specifičan program, u najlepšem ambijentu u prirodi – na novoj letnjoj sceni u Sirogojnu Staro selo“, naglašava poznata umetnica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво