Adem primljen na Berkli, ali visoka školarina koči njegov odlazak

Mladi novopazarski pijanista Adem Mehmedović primljen je među 10 najboljih muzičara u svetu na master program „Muzika u savremenom performansu“, na čuvenom Berkli univerzitetu u Bostonu. Trebalo bi da u septembru nastavi usavršavanje na tom prestižnom fakultetu ukoliko uspe da prikupi finansijska sredstva za školarinu koja iznosi 48.000 dolara.

Vanserijski talenat – tako muzički kritičari ocenjuju Adema Mehmedovića. Kao takav primljen je i na Berkli, a od dve specijalne stipendije koje dodeljuje koledž za izuzetno talentovane studente, jedna je pripala njemu.

„Poslao sam im svoje radove, projekte. To su zapravo sevdalinke u kojima sviram klasičnu muziku i džez muziku. Na taj način i kroz intervjue s njima i ostale neke radove koje sam producirao, zaintrigirao sam ih jer im je bila vrlo interesantna ideja što je moj glavni cilj da spojim dve kulture orijentalne melodije i nepravilene ritmove sa istoka da spojim sa modernim žanrovima zapada“, objašnjava Adem Mehmedović, pijanista iz Novog Pazara.

Mehmedović je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, a sa 22 godine postao je najmlađi asistent u istoriji tog fakulteta. 

Od pozajmljenih instrumenata do Mocarteuma 

Školovao se i na čuvenom Mocarteumu u Salcburgu. Do januara ove godine bio je na specijalizaciji u Kini, odakle ga je virus korona vratio u Srbiju. 

Upis na Berkli njegov je najveći uspeh, ali i briga zbog skupe školarine čiju prvu ratu ne može da pokrije ni stipendija od 12.000 dolara.

„Ova prva je 19.400 dolara, još druga i treća rata su po 14.000 dolara“, navodi mladi umetnik.

Svoj klavir nije imao, pa je učio da svira na pozajmljenim.

Podrška iz rodnog grada  

Pre dve godine, Kulturni centar u Novom Pazaru, za Adema i drugu talentovanu decu, obezbedio je klavire.

Međutim, Adema to nije sprečilo da osvoji brojne međunarodne nagrade i svoj talenat podeli sa ljudima širom sveta.

Sve vreme uz bezrezervnu podršku roditelja i rodnog grada.

„Politika Grada Novog Pazara i dalje će biti da finansira mlade ljude, mlade talente kako u kulturi tako i u nauci. Cilj nam je jer oni su najbolji ambasadori, reprezenti našeg grada i naše zemlje“, objašnjava Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Novopazarac Adem Mehmedović ukoliko uspe da prikupi novac za školarinu biće peti srpski student na Berkliju.

Pre njega tamo su stigli pijanista Vasil Hadžimanov, Tamara Jokić, Ilija Mihajilović i gitarista Nikola Stajić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 09. avg 2020, 01:09) - anonymous [neregistrovani]

Investirajmo u kvalitet

U Americi roditelji dizu kredite da bi se deca skolovala, studenti sami otplacuju kredite dugo godina a mi kao zajednica - bilo na kom nivou - nismo u mogucnosti da usavrsimo , za opstu dobrobit , jedan takav talenat ?

To je cena jednog boljeg auta ili garsonjere u okolini BG ...

(subota, 08. avg 2020, 23:59) - Snežana [neregistrovani]

stipendija

Dajte neki račun za uplatu . Građani Srbije znaju da prepoznaju talentovane mlade ljude. Njima treba pomoći jer jedino vredno što imamo su oni.

(subota, 08. avg 2020, 20:38) - Budva [neregistrovani]

Za starlete ima

'Ajde, nalazite momku novac za studije, i njemu i ostalima koji mogu da se usavršavaju i talentovani su. Kad ima za kič i primitivizam, ima i za njih.