Poznat datum održavanja „Pesme Amerike“, mogu li Amerikanci da osvoje „Evrosong“

Prvo izdanje američke verzije „Evrosonga“, „Pesme Amerike", biće održano krajem 2021. godine, prenosi Varajeti. Organizacija američkog izdanja „Evrovizije“ mogla bi da bude uvod za dolazak SAD na takmičenje za najbolju pesmu Evrope.

„Pesma Amerike“ (American Song Contest), čije je održavanje zakazano za period božićnih praznika krajem sledeće godine, uglavnom će zadržati koncept i format originalnog takmičenja koje svake godine prati više od 200 miliona gledalaca.

Americi će moći da se predstave solisti, dueti ili grupe do šest članova, baš kao i na „Pesmi Evrovizije“, a moći će da izvode isključivo originalne pesme koje nisu ranije objavljivane, prenosi Varajeti.

Format, kako je trenutno osmišljen, sastojaće se od nekoliko kvalifikacionih takmičenja i polufinala, a pobednik će biti odabran u finalu koje će se emitovati u udarnom terminu.

Takmičare iz svih 50 američkih saveznih država će odabrati „Akademija pesme Amerike“ koju će činiti američki muzički profesionalci u saradnji sa publikom iz svake države.

„Velika je privilegija izgraditi takmičenje iz početka“ 

Jedan od producenata američke verzije takmičenja biće Krister Bjorkman, dugogodišnji producent „Pesme Evrovizije“.

„Evrovizija mi je bila projekat iz snova još otkad sam bio dete. Velika je privilegija da dobijem šansu da iskoristim sve što znam o takmičenju da bih ga izgradio iz početka i da ga donesem publici koja ne zna ništa o Evrosongu“, kazao je Bjorkman za Varajeti.

Ben Silverman, koji će biti izvršni producent takmičenja, rekao je da je jurio za „Evrosongom“ 20 godina.

„Potrošio sam 20 godina jureći ovo. Kada sam bio direktor En-Bi-Sija, kada sam bio agent u Vilijam Morisu i kada sam počeo da radim u Revilu. Jednostavno, volim format“, naveo je Silverman.

Istakao je ujedinjujuću snagu takmičenja i to kako dolazak „Pesme Amerike“ nije mogao da dođe u bolje vreme.

„Kada je Amerika podeljena više nego ikada pre i kada se suočavamo sa toliko tema koje nas dele, jedina stvar koja nas istinski ujedinjuje naša kultura“, naglasio je Silverman.

Krister Bjorkman je dodao da je u pitanju takmičenje u kojem možeš da navijaš za svoju državu ili rodni grad i nema takmičenja koje nudi nešto slično.

Mogu li Amerikanci do „Evrosonga“? 

Prvi put je „Pesma Amerike“ najavljena uoči „Evrosonga“ u Atini 2006, kada je objavljeno da je američka televizija En-Bi-Si obezbedila prava za američku verziju takmičenja, ali je sve ostalo samo na najavi.

Doskorašnji supervizor „Pesme Evrovizije" Jon Ola Sand je rekao da će, u zavisnosti od toga kako se najavljeno takmičenje „Pesma Amerike" bude razvijalo, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odlučiti mogu li Sjedinjene Države da učestvuju na „Evrosongu“.

U pravilima takmičenja stoji da, osim aktivnih članova EBU-a, među kojima je i Radio-televizija Srbije, na „Pesmi Evrovizije“, uz posebnu pozivnicu organizatora, mogu da učestvuju i pridruženi članovi ove organizacije.

Na taj način se od 2015. takmiči Australija i ta zemlja jedini je pridruženi član koji dobija pozivnicu za učešće na „Evrosongu“, a Sjedinjene Države imaju tri televizije koje su pridruženi članovi EBU-a, pa bi bilo koja od njih mogla da dobije pozivnicu za neko od narednih takmičenja za najbolju pesmu Evrope.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво